Ядем евтин китайски мед, българският отлежава

Българският мед е един от най-качествените в света според лабораторни данни на различни центрове в Европа. Въпреки това внасяме от Китай и Украйна огромни количества евтин и некачествен пчелен продукт. Това в комбинация с липсата на рекламна стратегия подбива цената на българския мед и го прави труден за реализиране на пазара.

За проблема сигнализираха родни пчеларски организации с настояване държавата да подпомогне бранша и спешно да се създаде маркетингова стратегия за българския продукт.

Въпреки това, за да реализират стоката си, родните търговци с по-високи добиви са принудени да смъкват цената за килограм мед до 4-5 лв. Причината - масов внос на некачествен мед от Азия, както и от Украйна, с която ЕС има търговско споразумение за безмитен режим на някои стоки. За да се повиши частично качеството на чуждия продукт, прекупвачите го сместват с родния.

„Ситуацията се утежнява и от факта, че продължаваме да отчитаме загуба на цели пчелни семейства, като в някои региони тя достига до 80%“, коментираха пред „Труд“ производители на биологично чист мед.

По данни на земеделското министерство през 2016 г. у нас са загинали 37,6 хил. пчелни семейства, от които 17 000 от отравяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България