Министерство на културата отпусна 140 000 лева за ремонт на къща музей „Алеко Константинов“ в Свищов

Завод за електрически превозни средства ще отвори 2000 работни места у нас

Хванаха евродепутата Ангел Джамбазки да шофира с алкохол в кръвта

В МОСВ не е постъпвало заявление за внос на отпадъците, задържани в Италия

Как купуват изборите в САЩ и колко ще струва победата през 2020-а Най-богатите от милиардерите на Америка купуват общонационалните избори по $100 на глас и дори печелят от това

Нови коли за скиорите Радослав Янков, Алберт Попов и Владимир Зографски ще карат Audi Q5

Джип отнесе светофар в столичния кв. Овча купел

Борисов присъства на първото заседание на лидерите на ЕНП, ръководено от новия президент Доналд Туск

Хиляди алжирци излязоха на протест срещу провеждащите се президентски избори

БАБХ ще взема проби на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България

Топлофикация Русе плаща 80 000 лв. обезщетение на жена, паднала в изкоп с вряла вода

Комисар Венелин Младенов е новият началник на „Пътна полиция“ в Пловдив

Арестуваха пловдивски антимафиот за търговия със стоки менте

Рекордни 19 номинации за „Треньор №1“

Президентът Радев: България високо цени приноса на Суверенния Малтийски орден за отстояване на хуманизма и солидарността

Ядем повече месо, ограничаваме хляба Пием по-често, намаляваме цигарите

Ядем повече месо, плодове и зеленчуци, но намалява потреблението на хляб.

Храната става по-евтина спрямо парите в джоба ни

Най-бавно расте цената на захарта

С ръста на доходите се променя храната на трапезата ни. Същевременно храните стават по-достъпни за парите в джоба ни. През последните 10 години се е повишила консумацията на месо, риба, кисело мляко, сирене, кашкавал, яйца, плодове, зеленчуци, захарни и шоколадови изделия. През 2018 г. всеки българин е изял средно по 34,3 кг месо в сравнение с 30,7 кг през 2009 г., сочат данните на НСИ. Потреблението на плодове се е увеличило от 44,3 кг през 2009 г. на 49,5 кг средно на човек през 2018 г., а консумацията на зеленчуци – от 68,4 кг на 70,7 кг.

Наред с това обаче българите са намалили потреблението на хляб, хлебни изделия и картофи. През 2018 г. всеки е изял средно по 85,3 кг хляб и хлебни изделия, което е с 20,6 кг по-малко спрямо 2009 г. Причините за това са стремежът на хората да ядат по-разнообразна и здравословна храна, както и ръстът на доходите, което им позволява да купуват повече месо и плодове.

Понижава се потреблението и на цигари – от 778 броя средно на човек през 2009 г., на 674 броя през 2018 г. Това е спад с над 13%. Потреблението на алкохол за 10-годишния период обаче е нараснало с 21%, или с 5,5 литра до 31 литра на човек годишно. Увеличава се и консумацията на безалкохолни напитки – с 14,3 л. до 66,5 л. на човек.

През периода 2009-2018 г. значително нараства покупателната способност на домакинствата за всички основни храни. Това означава, че заплатите се увеличават по-бързо от цените на храните.

Най-много е нараснала покупателната способност при захарта в сравнение със ситуацията преди 10 години. През 2018 г. сме можели да купим 4753 кг захар с годишния си доход, което е над два пъти повече спрямо 2009 г. Което означава, че цената на захарта се увеличава най-бавно спрямо останалите основни храни. На второ място по ръст е покупателната способност при ориза – с 85,8% като с годишния си доход можем да купим 2550 кг. ориз. На трето място е покупателната способност при свинското месо, която нараства със 79,2% и годишно можем да купим 819 кг. При пилешкото месо покупателната способност се е увеличила с близо 60%, при малотрайните колбаси – с 52%, при картофите – с 50%, ябълките – с 42%, яйцата – с 40%, хляба и киселото мляко – с 39%.

 

По-рядко правим компоти

Купуваме повече портокали, по-малко дини

Потреблението на плодове на човек е нараснало с близо 5 кг. на година за периода от 2009 г. до 2018 г. Но любопитното е, че основно това се дължи на ръста при консумацията на южни плодове като портокали, мандарини и банани – от 9,1 кг на 15,5 кг на човек за година. В същото време ядем по-малко дини и пъпеши – 10,4 кг на човек, при 12,9 кг преди 10 години.

Българите затварят и все по-малко компоти. Преди 10 г. на човек са се падали по 12 компота, при 7,3 буркана сега. При консервите с месо и зеленчуци също има спад в потреблението. Свива се и потреблението на прясно мляко, но за сметка на това ядем повече кисело мляко.
По отношение на алкохола е любопитно, че има трайна тенденция на ръст в пиенето на бира.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.