На 19 септември 2019 да почерпят

Вижте кой дойде на откриването на фотоизложбата на Мартин Кейниг (СНИМКИ) Американският фотограф е човекът, който показва на света Валя Балканска и песента „Излел е Делю хайдутин”

Сухи треви и храсти горят край Костинброд

Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

Ядем с една трета по-малко свинско

С една трета е намаляла консумацията на свинско месо, но не само заради африканската чума, а и заради жегите.

През лятото залагаме на пиле и риба

През зимата ще забравим болестта и ще сложим на масата пържоли и наденици

С една трета по-малко свинско сме изяли през лятото в сравнение с периода преди избухване на африканската чума по свинете. Причината обаче не е само в притеснението и паниката на купувачите от заразата, а и заради традиционното намаляване на консумацията през горещите месеци. Това обясни пред “Труд” експертът и бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Въпреки, че няма реална опасност за хората, е нормално потребителите да се притесняват от чумата, каза той. Но бе категоричен, че заразени с чума мръвки няма как да стигнат до големите магазини. Ако хората са замразили месото на заклани животни, които се опитаха да опазят от болестта, те не биха го продали, а ще го ползват на собствената си трапеза, обясни Найденов.

Това, че ядем с около 30% по-малко свинско се дължи основно на сезона. Българинът традиционно залага на по-леки храни в летните горещи месеци като риба, пиле и зеленчуци, категоричен бе Найденов. Не очаквам заради намалелия интерес към свинското да се повиши търсенето на други меса като телешко и говеждо, каза експертът.

Фактът че, търсенето на пържоли е намаляло, потвърждават и актуалните промоции на големите търговски вериги. Въпреки, че в началото на кризата с чумата по свинете някои предричаха поскъпване на месото, в момента в магазините то масово се предлага с намаления до 40%, показа наша проверка.

Очаква се свинското още да поевтинее, защото близо две трети от цената му се формира от тази на фуража, а годината е добра в това отношение, каза Найденов. Той бе категоричен, че веднага щом времето застудее българите ще се обърнат към традициите и ще забравят притесненията си. Поне до следващото лято, когато се очаква нов бум на африканската чума у нас. Поне това показва практиката в Европа – болестта се възражда през топлите месеци и повтаря местата, които са били заразени преди година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.