Ядосаното мнозинство

Тръмп става все по-гневен и груб

Демократите се борят за място под прожекторите

Изграждането на политически сблъсък – драматично подхранван от разследването на Камарата на представителите срещу Тръмп – изглежда на практика гарантира поредната година на остро разделение в една държава, изморена от такава драма.

Анкетите сочат, че страната не може да бъде по-разделена.

Най-новата прогноза на политолозите на Университета във Вирджиния сочи за изравнени позиции преди вота през 2020 година, като всяка партия води в щатите общо 248 гласа на избирателните кол, 22 по-малко от 270-те, необходими за избора.

Разделението е отразено в Камарата, където гласуването в четвъртък за формализиране на разследването за импийчмънт премина почти изцяло по партийни линии – по-партизански от всяко от трите предишни гласувания за импийчмънт в историята на САЩ.

Доколкото това разследване продължава, Тръмп се нахвърля с все по-гневни, лични и груби изрази, като се стреми да навреди на политическите си врагове, същевременно стимулирайки яростно лоялна база.

В реч в петък в Тупело, Мисисипи, той нарече демократичните лидери „психически насилници“, заклейми разследването на импийчмънта като „измислица“ и заяви, че бившият вицепрезидент Джо Байдън, някога водещ сред кандидатите на Демократическата партия, , става „по-муден и по-муден“.

На фона на целия гняв, най-добрите кандидати от демократите се бориха за присъствие в светлината на прожекторите, докато сред някои от партията нараства тревожността, че вече трябва да се появи ясен и силен опонент със съвременен призив към избирателите.

„Считам, че в краткосрочен план импийчмънтът ще доминира във Вашингтон и информирането за политически новини“ и „ще навреди на кандидатите, които се опитват да отидат на по-високо ниво“, заяви Крис Артертън, професор по политически науки в Университета Джордж Вашингтон.

Но във войнствената си изява в Мисисипи Тръмп настоя, че разговорите за импийчмънт подхранват увеличаване подкрепата за републиканците, която ще го тласне към преизбиране през следващата година.

„Казвам ви, републиканците са наистина силни“, каза той, като подчерта появата на „ядосано мнозинство“.

*Текстът е от сайта на БГНЕС, със съкращения

Коментари

Задължително поле