Яжте лютеница, страшно няма (обзор)

Веществото е разпространено и при други храни, в които се използва растителна мазнина

Няма опасна лютеница на българския пазар, стана ясно от проверка на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Лютеницата, за която имаше спекулации, че е с наркотик, всъщност няма неразрешени съставки или добавки, дори и оцветители. При проверката са представени сертификатите и документите за произход на всички използвани суровини за продукта.

Няма нарушения в производството на „Идеал“

Фирмата "Идеал продукт" ООД от Перущица бе обвинена, че в продукта им „Класик лютеница" 550 гр. е открито веществото олеамид, смятано за „наркотик“. След лабораторни изследвания на асоциация "Активни потребители" на произволно избрани 12 марки лютеница, продавани в търговската мрежа у нас, в една от марките е намерено количество от веществото между 0,1% и 1% от общото тегло на продукта. Изследванията на агенцията са извършени в лаборатория в Белгия и са започнали още през лятото на 2016 г.

Българската агенция по безопасност на храните в своя позиция по темата уточнява, че веществото олеамид е естествено съдържащ се органичен амид в храните с вложени растителни масла, характерни с богатото си съдържание на омега-9 мастни киселини като зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла.

Веществото може да е естествено възникващо съединение като това най-вероятно е причината да е попаднал при приготвянето на лютеницата. БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да се разберат  причините за съдържанието на олеамид в продукта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България