Яжте люти чушки! Стига сме си правили оглушки...

“Чушката люта, пак люта...” от известната народна песен на Стефка Саботинова е първото нещо, за което се сеща всеки посетител на единствената у нас люта ферма във варненското село Страшимирово. Отглеждането на най-лютивите чушки на света от 6-годишно хоби се е превърнало отскоро в бизнес на семейство Христо и Дарина Родинови. Тези дни берат реколтата и едновременно с това приготвят готовата продукция в новия производствен цех. За първи път правят сладко от люти чушки – съвсем бутиково, и по авторска рецепта на дамата в семейния тандем. Лютото сладко върви върху калмари, печени сиренца и студени меса и е висш пилотаж в кулинарията, признават познавачи. Семейството приготвя и над 10 вида сосове, разядки само от чисти и натурални продукти, без никакви консерванти, нишестета и добавки. Някои от тях са с аромат на цитрус, който придава самата чушка. В двора на фамилната къща на Христо, който е наследствен градинар, макар и моряк по професия, отглеждат огнената продукция в 4 оранжерии . За хобито го запалил главният готвач на националите по футбол след Световното първенство в Мексико. На приятелска маса Нейчо Нейчев разказал как хлапетата в латиноамериканската страна вместо пълни джобове с джанки носели люти чушки и непрекъснато гризели от тях, докато играят, за да не ги хваща болест . Децата ядат, аз ли няма да изям една чушка, казал си топ готвачът, но докато отхапал, въздух не му останал.

“Като разцъках в интернет, се оказа, че това е един необятен свят на люти чушки, за който в България дори не сме и чували”, казва Христо, припомняйки, че на родния пазар господства само нашата джулинска шипка. Поръчал първите семена от САЩ и така на принципа проба-грешка напълнил една по една оранжериите с екзотичния парлив зеленчук. “Докато се научим да ги гледаме, не беше леко, не сме ги приспособявали към нашите условия, а ние се приспособихме към техните изисквания”, допълва Дарина.

През селекция са минали 215 сорта от цял свят- Мексико, Индия, Тайланд, Карибите, и в момента отглеждат близо 70. Сред 3-метровите храсти в парниците расте голямата гордост на семейството - най-лютата чушка на света до май 2017 г- калифорнийски изкормвач, която те разплаква само като я видиш. Има от най-разпространената –халапеньо, името на която идва от град Халапа в Мексико. Според добрите кулинари тя трябва да се сервира на шайби, за да похават от нея и най-изисканите дами в скъпарските ресторанти. Семейство Родинови отглежда инфинити, от която пък едва оставаш жив. Чушката – трепач е била рекордьор обаче само 20 дни, докато излязъл калифорнийският изкормвач. В Hot farm виреят още моруга скорпион, хабанеро –червено, оранжево и шоколодаво, по-известно като горещ ямайски шоколад, нага, индийската бгхут холокия, палав любовник, който вири връх само нагоре. Подобаващо място има сръбската лесковачка джинка, задължителна за всички ресторанти на западните съседи и за тяхната пикантна скара. На почит е и български морков, който по непонятни причини у нас го наричат румънката. От него стопаните правят голяма част от пикантните си сосове. Декоративните люти чушки са в цялото си разнообразие – най-красивата в света –боливийска дъга, три сезона, хепи , оранжево и червено чудо, които са поне 50 вида и сред тях има във формата на бразилска морска звезда, на камбанка-орхидея, на гъба, дори и на пенис.

За 8-ми март смятам да произведа повече от тях, зарича се с усмивка Христо. Той сам е създал два свои сорта чушки-огнено люти, едната от вида нага, а другата скорпион. След месец май класацията на чушките по света води Драканов дъх-хибрид, създаден в Англия, където живеят много индийци и ядат супер люто. Христо е пуснал запитване и очаква да получи семена, за да засее и новия рекордьор. Той припомня, че на Острова има лаборатория за изследване на лютевината. Тя се измерва по скала, създадена от американския фармацевт Уилбър Сковил през 1912г. По нея ако нашата джулинска шипка е 8000 сковила, то каролинският изкормвач е 2 млн., а Драканов дъх-2.2 млн.сковила, казва главният спец в семейството.

Родинови са женени от четвърт век ,а се занимават със земеделие от 20 години насам- отглеждат разсад за зеленчуци и имат градина от 9 дка. В семейния бизнес помагат от съвсем малки двете им дъщери. По-голямата от тях-Елена, отглежда вече със съпруга си в Балчик най-лютивите сортове чушки в две оранжерии. Сестра й Славена учи и работи в София и се прочу с глас и изпълнения във втори и трети сезон на x фактор.

В държавите, които са най-топли и ядат много люто, има 60-70% по-малко ракови заболявания.Последната тенденция с нахлуването на емигрантите в Европа е също да се яде много люто, казва Христо Родинов. Миналата година е бил на Октоберфест в Бремен и навсякъде където предлагали прочутите си вурстчета освен кетчуп,горчица и майонеза слагали и по една голяма бутилка лют сос-явно за профилактика и бариера срещу зарази. Лютата чушка има два пъти повече витамин С отколкото лимона и е страшно полезна, лекува всички болести, казва още стопанинът. Той познава жена, която обратно на твърденията, че лютото пречи на стомаха, затворила язва благодарение на редовната му консумация. Когато човек яде люто се отделят ендорфин и серотонин, хормоните на щастието, както, когато похапва шоколад. Установено е, че 25% от населението в Европа обича люто, от които 5% ядат брутално люто и са направо като наркомани, постоянно искат , казва Христо. Според него няма българско ядене освен кисело зеле или шкембе чорба, в което да присъства неотменно лютата чушка. Но добре известна е бабината рецепта срещу настинка и грип- сушена чушка в червено греено вино.

Чушките в семейната ферма имат дълга вегетация и искат къртовски труд. Семената се засяват в края на декември. Оранжериите се отопляват цяла зима с котли, като първите 5 дни, докато поникне разсадът, трябва да се поддържат 30 градуса, после се свалят до 25, а след това на 18 градуса. Едва в края на юли започва да се бере реколтата. Този сезон вече затварят цикъла с готова продукция, като приготовленията са трудоемки, със силно парливи изпарения, срещу които едва ли не трябва противогаз в цеха, а отделянето на семка по семка изисква огромно търпение и сръчност. Инвестициите са собствени, вложени са сериозни средства. Голям проблем е заготовката, защото поръчват бурканчетата от Полша, а капачките от Турция. “ Ако знаехме през какво ще минем, нямаше да се хванем. И ако не бяха децата да помагат, нямаше да продължим”, казват Родинови. Дъщерите им започнали да предлагат продуктите първо в интернет магазин, а отскоро Hot farm дебютира на фермерския пазар в един от големите търговски центрове във Варна и вече се радва на голям интерес.

Семейната фирма си има вече и лого -нарисуван череп, захапал чушка. Hot farm се включи професионално в първото в страната надяждане с люти чушки на Октоберфест, който се проведе във варненския квартал “Аспарухово “тази есен. Родинови разбрали за лютата надпревара, но домакините смятали да осигурят чушките на килограм от нашенската шипка на пазара. Семейството предложило 10 вида от своите чушки и награден фонд от 100 лева. На финала останали трима да се надяждат с калифорнийския изкормвач. Изяли едва по една с няколко реда сълзи и сополи и след 2-3 дни се обадили да кажат, че са живи и здрави.

Има само един мит за лютите чушки - че се отслабва с тях. Не е вярно, защото те стимулират метаболизма, но увеличават апетита, твърдят Дарина и Христо от собствен опит. Семейството не сяда на трапезата без люто, защото трябва да тества както чушките, така и готовата продукция, която скоро ще патентова.

Основният бизнес им остава производството на разсад за зеленчуци. Вече добиват и най-скъпото маслодайно растение-безсмъртниче. Казват, че е като лавандулата, която през последните години започна масово да се отглежда в Добруджа, но 1 л масло от него тръгва от 2000 евро и се използва в медицината и в най-скъпата козметика. Още не е толкова известно в България, отглеждат го предимно на о.Корсика и в Хърватско, но и у нас предприемчиви млади фермери започнали да търсят разсад. В България има толкова ниши и ако се запретнем да работим и мислим, а да не мънкаме, че Бойко Борисов или някой друг ни е виновен, нещата ще потръгнат, казват Родинови. Техният работен ден продължава не по-малко от 12 часа, а сутрин започва в ранни зори от 4 часа. Посланието, а и делата им подсещат за прочутата епиграма на Радой Ралин: “Хайде наште! Яжте люти чушки! Стига сме си правили оглушки...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл