Яжте люто и избягвайте млечните храни, когато сте с хрема

През есенно-зимния сезон много от нас се сблъскват с досадната хрема вследствие на настинка или грип. Да подсмърчаш не е нито привлекателно, нито комфортно, но въпреки това трябва да сме благодарни на течащия нос. Чрез повишеното производство на секрет в носа организмът се стреми да изхвърли някакъв „нарушител” - вирус, микроб, алергичен дразнител, замърсяване.

Лекарите често изписват антихистамини, отпушващи капки и спрейове за нос, а понякога дори и антибиотици за лечение на хремата. Но много от тях вървят ръка за ръка с неприятни странични ефекти, сред които сънливост, кихане, пресъхване на устата или гърлото, освен това крият не малко здравословни рискове. Вижте няколко идеи за безопасни и същевременно ефективни средства и правила, които ще ви помогнат да се справите с течащия нос и да не позволите на хремата да доведе до други проблеми като кашлица, болки в ушите, главоболие, бронхит и др.

Хидратирайте добре тялото. Това е важно за втечняването на секретите и по-лесното им изчистване. Когато слузта стане по-гъста, отделянето й се затруднява, а това може да доведе до главоболие, стичане на секрет по задната част на гърлото, кашлица, които да продължат дори седмици. Консумирайте повече вода (поне 2,5-3 литра дневно), билкови чайове, супи, пресни плодове, особено цитрусови. Избягвайте алкохола и кофеиновите напитки, те могат допълнително да дехидратират синусите.

„Не!” на сухия въздух в помещението! Той подсушава носната лигавица, което пречи на оздравяването. Ако се наложи, използвайте овлажнител или поставете съд, пълен с вода. Внимавайте и с отпушващите капки и спрейове за нос, повечето от тях могат да влошат сухотата на носната лигавица. Този ефект може да бъде избегнат, ако решите да се лекувате с хомеопатични средства. Хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал например не само отпушва носа, но и повлиява възпалението и отока на носната лигавица, овлажнява я, намалява обилната водниста секреция при алергични хреми, улеснява отделянето на образуваните в носа корички. Съставен е на базата на Луфа. Напълно безопасен е и може да се използва и от бебета под 1 г., бременни и кърмещи жени, хора със съпътстващи заболявания. Дозировката при възрастни и деца над 12 г. е по 2 впръсквания във всяка ноздра 3 пъти на ден, при деца от 1 до 11 г. – 3х1 впръскване дневно, а при бебета под 1 г. - 2х1 впръскване на ден.

Спреят е подходящ за дълга употреба и няма риск от привикване. За още по-добри и бързи резултати можете да комбинирате Инфлуназал с хомеопатичното лекарство Цинабсин. То способства за естественото излекуване на хремата, като спира възпалителния процес, намалява отока на носната лигавица, облекчава носовото дишане, премахва характерното при хрема и синузит главоболие. Освен това укрепва имунната система. Таблетките Цинабсин са приятни на вкус, могат да се приемат директно в устата или разтворени в малко вода. При остро състояние възрастни приемат по 1 табл. на всеки час, а деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа. След подобрение на симптомите – 3х1 табл. дневно в продължение на още 1 седмица, което е важно, за да се избегне повторна поява на инфекцията.

Използвайте етерични масла като мента и евкалипт. Те помагат на носния секрет да се втечни. Капнете няколко капки (но не повече от 4-5) в съд с вряща вода, наведете се над него, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте изпаренията.

Топъл компрес или гореща вана. Поставянето на топъл компрес или кърпа с топла вода върху носа или челото ще облекчи запушването на синусите и напрежението. Повтаряйте процедурата няколко пъти дневно. А ако имате вана, сега е моментът да я използвате с терапевтична цел. Добавете 1-2 чаши английска сол във водата. Абсорбирането на солта през кожата помага за възстановяването на магнезиевия дефицит. Тази процедура ще ви подейства релаксиращо и ще помогне на тялото да се отърве от излишната слуз. След като ваната се напълни, добавете и общо 40 капки от етеричните масла, разбъркайте с ръка или крак и се потопете във водата.

Хранителен режим. Яжте повече пикантни храни като лют червен пипер, джинджифил, люти чушки. Те помагат за изхвърлянето на излишната слуз и токсини от тялото, подобряват кръвообращението. Този метод обаче не е препоръчителен, ако имате проблеми със стомаха като язва, гастрит. Избягвайте и храни, които могат да увеличат производството на секрет и да задълбочат възпалението, като захар, пшеница, ориз, картофи, продукти от животински произход (прясно мляко, сирене, кашкавал, кисело мляко, извара, салами, месо).

Избягвайте да духате носа си, когато сте болни. На пръв поглед звучи нелогично. Но запушването на носа не се дължи толкова на наличието на секрет, колкото на набъбването на носната лигавица, което се получава вследствие на възпалението. Според експертите насилственото издухване на носа може дори да влоши състоянието, като предизвиква инфекция на синусите например. В случай, че искате да издухате носа си, все пак го направете съвсем леко и нежно. А докато спите, сложете си и допълнителна възглавница. По-високата позиция на главата ще помогне на носния секрет да изтече от тялото.

Ако симптомите продължат повече от 10 дни, имате висока температура, носният секрет е със зелен цвят и всичко това е съпроводено с болка в синусите или главоболие, задължително посетете лекар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве