Язовир "Асеновец" прелива, но няма опасност

Язовир "Асеновец" започна да прелива на 5 април. Количествата са незначителни, от около 1 кубик в секунда. Няма опасност за инфраструктурата и населението, съобщиха от ВиК-Сливен.

Язовирът за питейна вода е пълен на масималния си капацитет от 28 млн.кубика. Излишната вода изтича през преливника на язовира в река Асеновска. Преливането е минимално, контролирано, водата е с височина по-малка от 5 см и не представлява опасност. Преливникът е оразмерен да проведе 750 куб. м в секунда, с височина на вълната 2, 40 метра. 500-метровият участък след язовира е почистен от растителност и осигурява нормална проводимост на водата.

Преливането е добра новина за водното дружество. Пълният обем на язовира обезпечава Сливен с вода за две години напред. Само от декември 2017 г. до днес водните количества в езерото са се увеличили почти двойно. Основен фактор за напълването на язовира са валежите от декември и топенето на януарския сняг. Последните пролетни валежи способстват за окончателното му напълване. От тях още се оттича вода по реките Магарешка и Асеновска, към момента притокът намалява, уточнява младият началник на язовира, геодезистът инж. Тенев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България