Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Язък за парите

Достатъчно е да се намерят известен брой доверени лица, които разполагат с нужните доходи, за да оправдаят произхода на парите и да ги „дарят“ в полза на предизборната кампания на „Да, България“

Накрая ще излезе, че половината от меринджеите на олигархичния кръг „Капитал“ са останали без спестявания и заплати заради „даренията“ за кампанията на „Да, България“

Десетки хиляди плакати, стотици хиляди брошури, билбордове по булеварди и магистрали, огромно количество банери в интернет сайтове, спонсорирани постинги в социалните мрежи, радио и най-скъпата реклама – телевизионната.

Всичко това са инструментите, които в последните седмици от коалицията „Да, България“ използваха, за да пропагандират спуснатите им за изпълнение задачи – за ликвидиране независимостта на съдебната власт и овладяване на държавното обвинение – приоритет № 1 на подсъдими и обвиняеми олигарси. Въпреки осигуреното им и изключително скъпо медийно и обществено присъствие, шамарът, който получиха от избирателите Христо Иванов и партийните му лейтенанти, дълго ще отеква върху изкуствено напомпаното им и с нищо неоправдано самочувствие.

От правото да рекламират предизборните си послания се възползваха и всички останали политически формации. И ако за парламентарно представените партии и тези, които на последните парламентарни избори са получили над 1% от гласовете, е известно откъде имат финансиране – основно от партийната субсидия, то коалицията „Да, България“ продължава да твърди, че всичките им прихода са от „дарения“. Това е и причината произходът на техните средства да предизвиква по-сериозен интерес. Когато твърдиш, че зад теб няма олигархични кръгове, които освен че са те инженерствали, а и те финансират, макар и косвено, най-добре би било да го признаеш. Защото само за 30-секундния рекламен клип на „Да, България“, излъчен в рекламния блок на рейтинговото шоу „Като две капки вода“ на Нова телевизия на 20 март 2017 г. (понеделник), Христо Иванов и компания са платили 7450 лв. без ДДС, поне според рекламната тарифа на медията.

За да оправдаят солидния си рекламен бюджет, в пъти по-голям от всички останали партии и коалиции, които не разполагат с държавна субсидия, от „Да, България“ трябва да докажат „чисто“ финансиране. Сумата от над 163 000 лв., които от нерегистрираната все още партия получиха по банкова сметка на името на Христо Любомиров Иванов като дарения в последните три месеца, също не би могла да се използва. По закон Иванов има право да дари еднократно само до 10 000 лв. Правната норма обаче лесно може да бъде заобиколена. Достатъчно е да се намерят известен брой доверени лица, които разполагат с нужните доходи, за да оправдаят произхода на парите и да ги „дарят“ в полза на предизборната кампания на „Да, България“. Така поне за пред Сметната палата финансирането би било чисто. А дали парите са на дарители или на олигарси-кукловоди? Отговорът на този въпрос може да се намери, ако бъдат проследени професионалните пътища на самите дарители. А те самите не трябва да забравят, че са подписали декларации, според които подлежат на наказателна отговорност за представянето на неверни обстоятелства, каквито би могла да установи една данъчна проверка.

Макар да присъства през декември миналата година на анонсирането на „Да, България“, а поръчковите му медии да са се превърнали на партийни органи, олигархът Иво Прокопиев бяга като „дявол от тамян“ от обвързването с инженеринговия проект. Номиналният председател на олигархичната коалиция Христо Иванов също отрича друг да поръчва музиката. В крайна сметка опитите на Прокопиев и Иванов да се разграничат един от друг са напълно напразни, лицемерни и фалшиви. И това най-добре си личи от отчетите за даренията, които „Да, България“ е длъжна да подава към Сметната палата.

От приблизително 20 крупни дарители на суми от 5000 до максимума 10 000 лв. две трети са свързани с олигархичния кръг „Капитал“, а част от дарителите са и млади меринджеи от фирми на Иво Прокопиев.

На 2 март 2017 г. финансовият директор на „Алфа Финанс Холдинг“ Георги Пулев дарява на „Да, България“ 9100 лв., които са с произход: „доходи от трудови и приравнени правоотношения“. На същия ден сумата от 9880 лв. дарява и Десислава Катанова, която декларира, че парите са от „спестявания“. Катанова е съпруга на Юри Катанов – изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“, който беше и кандидат за депутат. Председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“ е Иво Прокопиев.

Крупен дарител на „Да, България“ се оказва и друг финансист от фирмите от олигархичния кръг „Капитал“ – Ангел Гяуров, който е член на Националния съвет на все още правно несъществуващата партия. На 7 март 2017 г. той дарява 5000 лв. от спестявания и трудови доходи, на 14 март 2017 г. дарява и моторно превозно средство, а негов близък дарява и офис за нуждите на „Да, България“ в Русе. Ангел Гяуров е брат на Биляна Гяурова-Вегертседер, която след излизането през 2014 г. на Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи поема ръководството на грантово субсидираната НПО. Ангел Гяуров има участие в компанията „Алфа Център“, в която присъства и името на Юри Катанов. Самият Гяуров е част и от управлението на Бизнес парк „София“, което пък го свързва и с бившия президент Росен Плевнелиев. Той от своя страна през 2014 г. вкара Христо Иванов в служебното правителство „Близнашки“.
Свързаният с друг строителен проект на отишлия си президент – бизнесменът Ивайло Пенчев, чиято координирана с медиите бухалки на кръга „Капитал“ лобистка акция неотдавна осигури смяна на ръководството на София Тех Парк – се оказва също крупен дарител на Христо Иванов и компания. На 1 март т.г. Пенчев е дарил 10 000 лв. „собствени средства“. Със същия произход са и 10 000 лв. на друг бизнесмен, който е решил да спонсорира „Да, България“ – Божидар Бакалов. Името му се свърза с фирми за управление на имоти и IT в Пловдив и региона.

От няколко месеца една от партиите, несбъднати мандатоносители на коалицията „Да, България“ – Зелените, е с нов председател. Това е Владислав Панев, бивш служител в едно от поръчковите издания на Иво Прокопиев, известен сред колегите си с прякора Компенсаторката заради интересите му към приватизацията на държавни активи срещу компенсаторни бонове. Като кандидат за депутат Панев е дарил 1680 лв., които са отишли за „медийни услуги“, а средствата са от получени дивиденти. Бившият труженик на Прокопиев е осигурил още 10 000 лв. дарение за „Да, България“. По 5000 лв. собствени средства се оказва, че са дарили в един и същи ден, 10 март, съдружниците на Владислав Панев в компанията „Скай активи“ – Иван Иванов и Десислава Петкова.

От края на февруари 2016 г. в едно от изданията бухалки на Иво Прокопиев като автор на финансови информации присъства името Иво Коларов. Лице със същите имена е декларирало на 2 март т.г., че дарява собствени средства в размер на 9200 лв. за предизборната кампания на „Да, България“.

Огромните разходи, които „Да, България“ направи, за да пропагандира, макар и неуспешно, политиката на кукловодите си, несъмнено ги принуждава да намерят още източници на „легални“ средства, които са съгласни да бъдат дарители, най-малкото защото дори от самите бивши кандидат-депутати на хибридната коалиция едва четирима са предоставили собствени средства в размер на над 1000 лева. Накрая ще излезе, че половината от меринджеите на олигархичния кръг „Капитал“ са останали без спестявания и заплати заради „даренията“ за кампанията на „Да, България“, с което пък окончателно се верифицира хипотезата, че хибридната формация е проводник на интересите на задкулисните си кукловоди.

Каквито и дарения да продължат да декларират от „Да, България“, справката от регистъра на Сметната палата ясно разкрива тясната зависимост на проекта с фирми и свързани лица около обвиняемия олигарх Иво Прокопиев.

Олигархичното задкулисие трябва да е наясно, че след провала му на 26 март обратното броене за търсене на отговорност за организиране на престъпните схеми трябва да се рестартира и рано или късно обвиненията ще влязат в съда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Статия бухалка. Абсолютно бутафорна разследваща журналистика предлагате в нея, „Труд“. Че и анонимка, разбира се. Една дума за екипа ви от „журналисти“: Лайнояди!

  1. Бухалка са недоказаните твърдения на грантаджиите. Фактите са юмрук. Плаче ти се, че този юмрук изби няколко зъба от гладната за власт мутра на Х.И., ама какво да се прави?… Не всичко е пари! И акъл си трябва, но на първо място прозрачност и честност. С каквито „Да България“ за съжаление не може да се похвали!

 2. Духай го, Кубрате. Заедно с мастията Бойкикев!

 3. E, поне не видяхме пеевски сред дарителите, че тая гнус няма как да се скрие във вонята на всички влезли в парламента. Новите / стари дипутати вонят…

 4. Факт, че са гласували някакви хора в София за тях говори достатъчно ясно каква карикатура са. Роднините и лапачите. Такива, като тези накараха народа отново да гласува основно за ГЕРБ и БСП.

 5. Да, „Труд“ , браво на вас !
  Дерзайте, разкривайте фактите за продажните майкопродавци – грантоеди.
  Вашата работа е ценна защото просветява грамотната част от матряла за предателските действия на определени политически активисти представляващи чуждоземни интереси във вреда на България.
  Подкрепяме ви !

 6. Анонимното журналистче всъщност е Петьо Блъсков. Ех Петьо как за 4 години не написа за финансовите облаги на Пеевски. Как не направи разследване как бедното момче изведнъж стана собственик на Техномаркет, БТ, медиите на майка си и на анал 3.

 7. Горната информация е ценна с фактологията си – конкретни числа и имена . Не може да се отрече обективността й . Браво !

 8. Всъщност, тази статия за какво бе, че не разбрах? Правилно се изказал някой – бутафорна. Патрията била на Иво Прокопиев и от там се финансирала….е и какво?????

 9. DA DUHAT SUPATA ,IMA NOVI IZBORI, STE POCAKAT. MOZE DA SE NAMERJAT GLASUVASTI, CAKANE 3-4GODINI, NE E MNOGO.

 10. Абе това не беше ли партията на педалите? верно ли педалите в България са 3%? Уранови мини за вас изрващения адови.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.