Яйцата в Сливен поскъпнаха от 19 на 30 стотинки

Яйцата в Сливен шоково поскъпнаха с 50 процента през последните няколко дни. В някои магазини най-малкият размер, неопаковани яйца, вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега. Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в магазинната мрежа - съобщиха търговци на дребно.

"Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените" - обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, се продава за близо 2 лева. Толкова струват два или три хляба от най-масово продаваните в търговската мрежа.

На едро яйцата поскъпнаха с над 18 процента или 4 стотинки на бройка през последната седмица на октомври. Прогнозите тогава бяха, че тази промяна ще се отрази веднага на пазара на дребно.

Междувременно в Сливенска и Ямболска област продължават дейностите за ликвидиране на огнищата от инфлуенца по птиците. В петък и събота бяха иззети общо около 1600 домашни птици от всички домове в сливенското с.Глушник. Те подлежат на принудително хуманно унищожени. Мерките се наложиха, тъй като в частен двор бе констатирано първично огнище на инфленца по кокошки, токачки и гълъби. Полицията осуети опит да бъдат изнесени от Глушник 60 петли, въпреки категоричната забрана за предвижване на пернати от зоната на огнището. Продължава дезинфекцията в района. Значително по-тежки са материалните загуби в Ямболска област. В две населени места, в две ферми, над 70 хиляди птици подлежат на унищожение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика