Яйцата са велик символ на обновлението

Носят много ползи за здравето

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Доста години яйцето беше нарочвано за злодей, който вреди на човека и консумацията му трябва да се ограничава. Съвременни научни изследвания доказват, че ползите са неоспоримо повече и при умерена консумация яйцата са ценни за здравето. Жълтъкът на яйцето съдържа цялото потребно ни количество холин. Това е съставка, необходима за продукцията на клетъчните мембрани. Тя поддържа дейността на мозъка, мускулите и паметта.

Холинът подпомага развитието на мозъка и мозъчната функция при формирането на плода в майчината утроба. В жълтъка се откриват антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Те подобряват зрението, намаляват риска от макулна дегенерация и катаракта /перде на очите/. Има още селен, предотвратяващ образуването на съсиреци и оттам риска от инфаркт и инсулт, изключително ценен за нормалната функция на щитовидната жлеза.

От витамините в жълтъка е важно въздействието на витамин D за укрепване на костите и повишаване на имунитета. А Омега 3 мастните киселини участват в изграждането на нервната система, правят клетъчните мембрани по-еластични и ограничават възпаленията. Научни изследвания доказват, че Омега 3 намаляват риска от рак и разсейки на туморите. Но тези незаменими мастни киселини са в достатъчно количество, само когато яйцата са от кокошки, отглеждани свободно с възможност да кълват трева, т. нар. щастливи кокошки. Ако кокошките са затворени и се хранят само със зърна, нито яйцата, нито месото им съдържат Омега 3 мастни киселини.

Белтъкът на яйцата пък е чудесен източник на всички незаменими аминокиселини, необходими на човешкото тяло. В същото време яйцата са с ниско съдържание на калории и са подходящи за диетично хранене с цел отслабване. Разбира се, най-полезни са суровите яйца, съхранили всички ценни съставки. Голяма част от тях се разрушават при термична обработка. Но има сериозен риск от заразяване със салмонела - изключително опасно заболяване. За това е добре да купуваме яйца от стопанство, където кокошките са не само щастливи, но и гарантирано здрави.

Най-вълнуващото качество на яйцата, разбира се, е присъствието им във великденската обредност. В българските домове светлият празник започва с боядисването им. То може да се направи с традиционни багрила, осигурени щедро от природата край нас.

На своите пациенти съм представила през годините 11 начина как да се направи това.

1. За жълт цвят измитите и подсушени яйца се слагат в 1 л вода с 2 супени лъжици ябълков оцет. След като водата заври, изчакайте 15-20 минути.

2. Сварени кафе и вода в равно съотношение дават след няколко минутен престой на яйцата кафяв цвят.

3. Лавандулови багри ще имат яйцата, престояли в отвара на боровинки.

4. Люспите от няколко глави стар лук в 1 л вода, където яйцата врат поне 20 минути, дават цвят охра.

5. За нюанси на тъмно розов до червен цвят се ползва червено цвекло, накълцано във вода, където престояват яйцата, докато добият желания цвят.

6. В сок от червена боровинка яйцето ще стане тъмно червено.

7. 3 лъжици червен пипер в половин литър гореща вода и малко оцет ще дадат тъмно червен цвят на черупката на великденския символ.

8. Няколко лъжици настъргана куркума, разтворени във вода, могат да осигурят златисто жълт цвят.

9. В сок от тъмно грозде яйцата добиват наситен син отенък.

10. Във водата от сварено червено зеле те ще получат впечатляващ лилав цвят.

11. Варенето на яйцата заедно със спанак или лапад ще ги оцвети в приятно зелено.

Защо синтетичните бои не са за предпочитане, въпреки че багрите им са много по-ярки в сравнение с тези на природните оцветители. Повечето Е-номера в състава на оцветителите могат да бъдат вредни за организма - през черупката те преминават в яйцето, и дори в малки количества са опасни.

За боядисване си набавяме пресни яйца от гарантиран и проверен източник. Задължително ги държим в хладилник, а преди варенето ги оставяме да добият стайна температура, за да не се напукат. Според кулинарните специалисти, 8 минути са достатъчни за твърди жълтъци.

Съхранението на яйцата, след като сме се поздравили с “Христос Возкресе!” и сме открили кой е борецът, става в хладилник. С всички, счупени на празничната трапеза яйца, може да направим мой любим специалитет. Нарязваме яйцата на парченца, прибавяме ситно скълцан зелен чесън, сок от лимон и зехтин. Объркваме добре, украсяваме с маслини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве