Яйцата стават златни

Рекордно поскъпване през последния месец, бройката на места стига 40 стотинки

Причините – сезонът, скандалът с фипронила, натиск на европейския пазар и птичият грип

С до 10 стотинки за брой поскъпнаха яйцата в страната за около месец. В много магазини цената на стандартния размер М мина 30 стотинки, като само за периода 25 октомври – 1 ноември по области продуктът добави от 4 до 29% към стойността си, показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (къде с колко поскъпнаха вижте в таблицата горе вдясно). Проверка на „Труд” в големите градове в страната показва, че макар и в единични случаи, вече има търговски обекти, които предлагат български яйца размер XL на стойности от 37-38 до 40 стотинки, а полските в голяма търговска верига в София удариха 43 стотинки за брой.

Най-евтините и дребни яйца на Кооперативния пазар във Варна в момента струват 26 стотинки за брой. Едрите „вървят” по 29-30 стотинки, а в супермаркетите цените стигат до 32-34 стотинки, предават кореспондентите на вестника. С 6 стотинки само за седмица са поскъпнали яйцата в Бургас. В някои магазини е обявена цена от 33 стотинки за размер L, а по-големите – XL, се харчат по 35 стотинки едното. От шоково поскъпване на продукта се оплакват и жители на Сливен, Смолян и Благоевград. В някои магазини най-малкият размер неопаковани яйца вече струват по 30, вместо по 19 стотинки за бройката, както беше досега.

„Драстичното увеличение е заради повишените цени на едро, на които яйцата пристигат в мрежата”, съобщиха търговци на дребно. "Имаше ден, в който на два пъти променяхме цените", обясниха продавачи. Опаковката от 6 яйца, размер S, вече се продава за близо 2 лева.

Производители обясняват пред „Труд”, че причините за поскъпването са комплексни, в това число и чисто сезонни. Отразява се обаче и скандалът със заразените яйца с фипронил в Европа, който достигна България, макар и едва в края на септември, а ефектите от това се усещат със закъснение. Зачестилите случаи на птичи грип на Стария континент също не задмина България, но най-вече предизвика натиск на пазара в ЕС. Заради фипронила и спада на потреблението на крайните клиенти у нас родните производители се ориентираха към европейските пазари, обясняват експерти. В резултат на този експорт и спадналото вътрешно производство, цената на яйцата се увеличава, категорични са те.

„Над 100 000 кокошки бяха унищожени. Ситуацията на българския пазар е такава, че ако от него отпаднат 200-300 хиляди кокошки, това води до сътресения. Цените, разбира се, се изкривяват и от големите вериги, които диктуват правилата”, обясни за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. Той прогнозира, че възходящата ценова тенденцията ще продължи до Нова година, а след празниците стойностите ще паднат.

„Яйцата са ги направили колкото кюфтетата, това е безобразие”, описа потребителските настроения гневна клиентка от Сливен. Експерти са категорични, че ако ситуацията се запази в следващите два месеца, то и цените на всички останали продукти, ползващи яйцата като суровина, неизменно ще поскъпнат.

 

Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България:

Цените в България са сред най-ниските в цяла Европа

До два месеца възходящата тенденция ще се успокои

02-4„Каквото и да говорим, цените на яйцата в България са сред най-ниските в цяла Европа, а промяната в посока нагоре идва на фона на летните стойности на продукта досега”, коментира за вестника Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите. По думите му птичият грип не е толкова голям проблем за българските птицевъдни стопанства, тъй като у нас кокошките се отглеждат основно на закрито за разлика от тези в ЕС, където свободната паша е силно разпространена. Според Белоречков е важен и факторът за сезонната подмяна на птиците, като в момента произвежданите яйца са под нормите за големина, която може да се предлага на пазара.

„С израстването на кокошките този проблем ще отпадне, но това ще стане най-рано след два месеца, когато пазарът ще се успокои”, категоричен е той.

 

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата:

Има недостиг на пазара

Завишено търсене на родна стока

02-3Има недостиг на пазара на яйца, най-вече заради скандала с открития фипронил и огнищата на птичи грип в цяла Европа. Това заяви пред „Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). По думите му птичият грип в момента е засегнал голяма част от Европа, въпреки че в България огнищата са сравнително малко.

„Тези събития водят до дефицит на стоката, съответно и по-голямо търсене на български яйца”, категоричен е той. Според него нашите производители сега предпочитат да изнасят, за да взимат по-високи цени, а това също влияе на пазарния механизъм. Иванов прогнозира, че високите цени ще се задържат до Нова Година, но недостигът на пазара ще се „укроти” доста скоро. По думите му ръстът на цените на дребно ще е по-малък в сравнение с нивата на едро.

„Това няма да се отрази толкова осезаемо на семейния бйджет на хората. Има и по-нискокачествени и евтини яйца под 20 стотинки”, уточни той. Според председателя на ДКСБТ увеличението на цените на едро, спрямо изминалата 2016 година, е в рамките на 50%.

 

За седмица

С 11,5% по-висока стойност на едро

02-10С 11,5% на едро поскъпнаха яйцата на едро за периода 30 октомври – 3 ноември 2017 година. Това е промяна от 3 стотинки до 0,29 лева за брой с ДДС, показват актуални данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Както „Труд” писа, в последната седмица на октомври продуктът регистрира още едно увеличение от над 18%.

Според статистиката, с 2,2% до 3,80 лева за килограм поскъпва и пилешкото замразено, а пилешките гърци на едро добавят 0,4% към стойността си, достигайки 7,33 лв./кг.

 

Агенцията по храните:

Четири огнища на птичи грип у нас

02-11Общо четири огнища на болестта инфлуенца по птиците /грип/ са констатирани към момента на територията на страната - в област Добрич, Хасково, Сливен и Ямбол, съобщи пресцентърът на Българската агенция по безопасност на храните. В Сливенска и Ямболска област продължава ликвидирането на огнищата. В петък и събота бяха иззети общо около 1600 домашни птици от всички стопанства в сливенското село Глушник. Те подлежат на принудително хуманно унищожение. Мерките се наложиха, тъй като в частен двор бе констатирано първично огнище на инфлуенца по кокошки, токачки и гълъби. Полицията в Глушник осуети опит да бъдат изнесени 60 петли, въпреки категоричната забрана за предвижване на пернати от зоната на огнището. Продължава дезинфекцията в района. Значително по-тежки са материалните загуби в Ямболска област. В две населени места, в две ферми, над 70 хиляди птици подлежат на унищожение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари