Ялов протест в Пловдив срещу високите сметки за ток

протест, Пловдив, ток

Повече от ялов се оказа неделният протест в Пловдив срещу високите сметки за ток, който бе широко рекламиран в социалните мрежи. Дори във Фейсбук се появи група, наречена "Протест против EVN", но от хилядите в нея в обявения час пред централата на електрическата компания край Дондуковата градина в Пловдив се явиха по-малко от 15-ина души.

Подобно на февруарските протести от 2013 г. начело на недоволните с мегафон в ръка бе пенсионерът Иван Бояджиев, известен като "Дядя Ваня", но за разлика отпреди 4 години сега той се оказа в ролята на генерал без армия. "Българите не сме народ, а сме мърша. Проблемът ни не е, че няма кой да вдигне протест - проблемът е, че няма кой да им вдигне задниците, за да дойдат тук. Мързи ги да защитават интереса си и да се борят за правата си", пенеше се Иван Бояджиев-Дядя Ваня и с носталгия си спомняше как хиляди жители на Пловдив и от други градове се събираха на протест пред централата на EVN, а шествието се водеше от няколко каба гайди.

"След 700 години робство - византийско и османско, ни трябват още толкова, за да се оправим и да създадем нормално общество с активна гражданска позиция като във Франция. Или дори в съседна Румъния, където в последните дни десетки хиляди протестират денонощно в Букурещ и си отстояват правата", коментира Иван Иванов от Фейсбук групата "Протест срещу EVN".

Броят на ангажираните с охраната на сградата на EVN в Пловдив полицаи надвишаваше този на протестиращите, които бързо се разотидоха, след като се оплакаха от рекордно високите сметки за електроенергия за декември и януари. От управата на дружеството пък признаха, че за 11 години от съществуването му такъв мразовит месец като януари 2017 г. никога не са имали. На 9 януари е поставен абсолютен рекорд от потребление на ток от 2064 мегавата. От EVN увериха, че проверките им не са регистрирали некоректно отчитане, а високите сметки се дължат увеличеното потребление заради продължителните ниски температури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България