Янаки Стоилов: Нуждаем се от авторитетно правосъдие

Кадър от БНТ

Когато се създаваше Конституцията, замисълът беше министърът на правосъдието, без да доминира в тази област, да бъде свързващото звено между законодателната и съдебната власт и президентската институция. Това коментира пред БНТ служебният правосъден министър Янаки Стоилов, който е и един от авторите на съвременната Конституция.

Една от причините да се ангажирам в състава на този кабинет е, че той трябва да работи върху принципите на професионализма, почтеността и прозрачността. Това смятам да бъде и приоритетът в Министерството на правосъдието, каза Стоилов.

На въпрос те липсвали ли са досега, Стоилов отговори: „Ако те не липсваха през тези 20-30 години в управлението на България, гражданите нямаше да изразяват недоволство и нямаше да има недоверие в партиите и политическата система“.

"Ние се нуждаем от авторитетно правосъдие, дори безкомпромисно в преследването на тежката престъпност", посочи Стоилов.

Приоритет, по думите му, е да се подобри обслужването на гражданите, включително и електронното, да се осъществява ефективно взаимодействие с Висшия съдебен съвет и органите на съдебната власт и наистина да бъде установено реалното състояние на сектора.

„Още тези дни ще издам заповеди, за да се направи преглед чрез одитната система и инспектората на министерството на тези най-чувствителни дейности, които не са само за последното правителство, а се отнасят до дейността на Агенцията по вписванията и Търговския регистър, по процедурите за издаване на българско гражданство, Регистъра на особените залози. Трябва да се види какви са обществените поръчки, в които са влагани най-много средства, какъв е бил редът, какви са договорите“, обясни Стоилов.

Той коментира и дали ще прави промени в ръководствата на дирекции. „Министерството на правосъдието е доста консервативно, за разлика от МВР, където когато са навършени съответните години, ръководителят може да се освобождава. Аз съм казал на ръководителите на отдели и дирекции, че те трябва да работят по начин, с който да докажат резултати, че няма предубеденост в работата и прилагаме Закона за държавния служител. Тъй като те са държавни служители, се предполага, че не могат да бъдат сменяни с всяка една промяна. Промяната, която е направена, се отнася до кабинета, който аз ръководя“.

Той заяви, че президентът му е предложил да заеме поста и БСП е дала съгласие. Изтъкна, че е социалист по убеждение и принадлежност. И поясни, че поема тежка задача, която изисква много усилия, компетентност и работа в обществен интерес.

Министерството на правосъдието се асоциира със справедливост. Аз не участвам в правителството като партиен представител. Това правителство е конструирано на други начала, то има други задачи, а не е правителство, излъчено от партиите в резултат на вота, който гражданите са дали, каза Янаки Стоилов.

Обясни, че за него е предизвикателство да поеме поста на служебен министър на правосъдието.

„Това е предизвикателство да погледнеш проблемите съвсем отвътре, от позицията на администрацията, на доста голямо министерство, с около 15 структури, които покриват различен род дейности. Министърът на правосъдието през последните две десетилетия постоянно беше обезправяван“, каза той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България