Яна и Алфредо: В България певец звучи несериозно

Хората на изкуството често работят на няколко места, за да могат да си изкарват прехраната, възмущават се двамата изпълнители

Яна Овчарова е родена в Москва, израснала е в Козлодуй. Още като дете се е разхождала из коридорите на атомната електроцентрала, тъй като е дъщеря на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров. Приета е да учи във Виена, но отказва, защото не иска да е далеч от приятелите си в България. Обикаля Щатите, работи като рецепционистка в Аляска. Приключенията й са безброй, но музиката е нейната страст и тя я следва въпреки неодобрението в лицето на строгия си баща и липсата на подкрепа в семейството. Завършила е европейски отношения в УНСС, а в момента работи като оценител на недвижими имоти в голяма наша банка. От малка обаче се занимава с музика - първо с уроци по пиано, а впоследствие - и по пеене. Омъжена е и има едно момченце на 8 години.

Алфредо Торес е роден в Хавана, Куба, на 8 ноември 1967 г. Баща му Пабло Торрес Валдес е треньор на кубинския национален отбор по бокс и е донесъл на страната множество награди и медали от международни и световни състезания. Приет е да учи в Националната школа по танци в Куба. След завършването работи в най-престижното кабаре в Хавана - "Тропикана". През 2001 г. получава покана да работи във вариетето на престижен софийски хотелски комплекс. Тук му харесва и решава да се установи за постоянно в страната. Скоро се жени за българка, от която има 4 деца. Блестящият му талант е забелязан и следва поредица от ангажименти, които го правят една от най-известните звезди в България.

Именно музиката събира Алфредо и Яна в дуетната им песен "Мучо горещо", към която наскоро заснеха и клип. В него и двамата влизат в нови роли - певицата става танцьорка, а Алфредо - рапър.

- Разкажете как се стигна до записването на общото ви парче "Мучо горещо"?

Яна: Текстът и музиката са мои и още докато пишех песента, бях решила да има една част с рапиране. Доста се чудих към кой изпълнител да се обърна, но моя позната ми предложи Алфредо. Първоначално се замислих, защото знам, че той танцува основно, но после се сетих, че има и няколко записани песни с рапиране. Той много възторжено прие моето предложение и дори малко промених текста, за да има повече думи на испански. После снимахме и клипа с екип студенти от НАТФИЗ, които учат кино и режисура, а една от курсовите им работи е да направят музикален видео клип. Това беше експеримент, но много успешен, защото взаимно си помогнахме.

- На кой му беше по-трудно - на Алфредо с рапирането или на Яна с танците?

Алфредо: На мен това ми е девета песен с рапиране, така че имам някакъв опит. Малко се затрудних с част от българските думи, които рядко или почти не използвам. Иначе Яна се справи много добре с танците, защото не сме правили супер сложни салта, а само основните движения на салсата.

- Песента е насочена предимно към младата публика. Разкажете ми вие какви бяхте като тийнейджъри, какви дивотии правехте?

Алфредо: Аз бях брейкър, а по-късно започнах да се занимавам професионално с танци. Цялата ми енергия беше насочена в тази посока. Всеки ден исках да правя нови и по-сложни движения - салта, въртене на глава, чупки - и нямах време за щуротии.

Яна: Когато човек танцува и намира такъв хубав начин хем да се зареди, хем да си изразходва енергията, не му трябват останалите изкушения и пристрастености, които предлага животът.

- Какво е мнението ви за музикалните формати, на които масово се явяват млади хора?

Яна: Това е шанс за изява, дава известен опит, а пък и получават гръб от голяма продуцентска компания, която след това да ги лансира. Истината е, че когато един изпълнител се продуцира сам, е доста трудно.

Алфредо: За мен това е добре. Младите изпълнители искат да се покажат, да добият известност и тези формати им дават добра възможност.

Даниел Пантов:

Под водите на Ропотамо има древни селища

Разполагаме с трезор, който може да пази съкровища от ранга на Панагюрското, гордее се директорът на Общинския музей в Приморско

- Господин Пантов, година след откриването на златното съкровище какво ново има от работата на вашия екип по тези разкопки?

- Тези разкопки на практика приключиха с откриването на златното съкровище през есента на миналата година. По въпросния обект тече процедура за изготвяне на проект за реконструкция на съоръжението, в което бяха открити накитите. Защото при откриването им установихме, че то е било разрушено, вероятно III-IV в. сл.Хр., или малко след неговото изграждане. Голяма част от строителните материали (квадри) открихме в насипа, който е бил възстановен незнайно защо след оскверняването.

- Започнахте подводна археология в района на Ропотамо, какво очаквате като резултат?

- През 80-те години на миналия век международна експедиция установи наличието на останки от селищна структура от бронзовата епоха и късната античност. Вероятно селището от късната античност е претърпяло природен катаклизъм, който е вдигнал водното ниво, и в момента останките му са под водата. Проучва се жилище или складово помещение, в което се откриват множество керамични фрагменти и цели съдове. Изследваната площ обхваща два квадрата с размери 5 на 5, или общо 50 кв.м. Добрите резултати са следствие от предварително изследване на територията с георадар. Водеща институция там е Центърът по подводна археология.

- Черноморието е люлка на световната цивилизация, поне според чуждите учени. Нашите явно са по-скромни, но предвиждате ли проучването на по-древни пластове, които датират от най-ранните до този момент изследвания по земите ни - Варненския некропол, с датировка 5-6 хилядолетия назад?

- Разбира се, желанието ни да проучваме обект от V хилядолетие е голямо, но към този момент нямаме информация и данни за наличието на такъв на територията на община Приморско. Продължаваме проучването на според нас перспективни участъци, в които след време може да се окаже, че има следи от този период. Паралелите са естествени и логични за цялото Черноморие, но за съжаление този процес изисква големи ресурси. В тази връзка за по-прецизни проучвания предстои закупуването на георадарна апаратура, която ще доведе до много по-добри резултати.

- Не е тайна, че разчитате на финансиране главно от Община Приморско и благодарение на кмета д-р Димитър Германов, който дава пример на много други общини с ръста на туристическия поток към културно-историческите обекти в региона. Разчитате ли и на друго финансиране при разрастване на проучванията?

- На първо място искам да изкажа благодарност за подкрепатаанаакмета на община Приморско за това, че отчита важността на нашата работа, която допринася за развитието на културно-историческото наследство и популяризирането на културния туризъм. Той е безспорно много важна част от туристическото развитие на всички общини в България. Развиваме се с бързи темпове само и единствено благодарение на личното отношение към работата ни от страна на кмета на община Приморско - д-р Димитър Германов. Показателен е фактът, че като млада институция, само на две години, нашият музей разполага с модерна експозиция и новоизграден трезор, отговарящ на 6-а степен на сигурност и покриващ всички изисквания за съхранение на ценни експонати от рода на Панагюрското златно съкровище например. Относно финансирането - разчитаме основно на общинския бюджет, като се надяваме и на частни дарителски инициативи.

- Какво предстои да изследвате в следващите месеци?

- Към момента екипът ни извършва археологически проучвания на място, което е в съседство с въпросната могила. Обектът представлява отново могила от среден тип с височина на могилния насип до два метра. За сравнение - проучената през миналата година беше с височина 6-7 метра. Вече сме на етап проучване на могилния насип. Установяваме два хронологични периода, датирайки ги чрез откриването на фрагменти от битови керамични съдове. Първият период е установен в източния сектор на могилата и се датира от III-IV в. сл.Хр. Вторият период - в западния сектор, е синхронен с могилата, която проучвахме миналата година - края на IV, началото на III в. пр.Хр. Така че в следващите месеци предстоят детайлни проучвания на евентуално гробно съоръжение.

* Азис се обяви за солист на Господ

* Поп певецът Стоян Петров завърши с 6 музика в Русия

* Тео Ушев снима игрален филм за паметниците на комунизма

* Емилия се раздели с Коко Динев

* Холивудски красавици срещнаха принцове от 1001 нощ

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА - В "ЖЪЛТ ТРУД" ОТ 7 ЮЛИ!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица