От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Пиян и пребит мъж зарязан на междуселски път

Яна и Алфредо: В България певец звучи несериозно

Хората на изкуството често работят на няколко места, за да могат да си изкарват прехраната, възмущават се двамата изпълнители

Яна Овчарова е родена в Москва, израснала е в Козлодуй. Още като дете се е разхождала из коридорите на атомната електроцентрала, тъй като е дъщеря на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров. Приета е да учи във Виена, но отказва, защото не иска да е далеч от приятелите си в България. Обикаля Щатите, работи като рецепционистка в Аляска. Приключенията й са безброй, но музиката е нейната страст и тя я следва въпреки неодобрението в лицето на строгия си баща и липсата на подкрепа в семейството. Завършила е европейски отношения в УНСС, а в момента работи като оценител на недвижими имоти в голяма наша банка. От малка обаче се занимава с музика – първо с уроци по пиано, а впоследствие – и по пеене. Омъжена е и има едно момченце на 8 години.
Алфредо Торес е роден в Хавана, Куба, на 8 ноември 1967 г. Баща му Пабло Торрес Валдес е треньор на кубинския национален отбор по бокс и е донесъл на страната множество награди и медали от международни и световни състезания. Приет е да учи в Националната школа по танци в Куба. След завършването работи в най-престижното кабаре в Хавана – “Тропикана”. През 2001 г. получава покана да работи във вариетето на престижен софийски хотелски комплекс. Тук му харесва и решава да се установи за постоянно в страната. Скоро се жени за българка, от която има 4 деца. Блестящият му талант е забелязан и следва поредица от ангажименти, които го правят една от най-известните звезди в България.
Именно музиката събира Алфредо и Яна в дуетната им песен “Мучо горещо”, към която наскоро заснеха и клип. В него и двамата влизат в нови роли – певицата става танцьорка, а Алфредо – рапър.

– Разкажете как се стигна до записването на общото ви парче “Мучо горещо”?
Яна: Текстът и музиката са мои и още докато пишех песента, бях решила да има една част с рапиране. Доста се чудих към кой изпълнител да се обърна, но моя позната ми предложи Алфредо. Първоначално се замислих, защото знам, че той танцува основно, но после се сетих, че има и няколко записани песни с рапиране. Той много възторжено прие моето предложение и дори малко промених текста, за да има повече думи на испански. После снимахме и клипа с екип студенти от НАТФИЗ, които учат кино и режисура, а една от курсовите им работи е да направят музикален видео клип. Това беше експеримент, но много успешен, защото взаимно си помогнахме.
– На кой му беше по-трудно – на Алфредо с рапирането или на Яна с танците?
Алфредо: На мен това ми е девета песен с рапиране, така че имам някакъв опит. Малко се затрудних с част от българските думи, които рядко или почти не използвам. Иначе Яна се справи много добре с танците, защото не сме правили супер сложни салта, а само основните движения на салсата.
– Песента е насочена предимно към младата публика. Разкажете ми вие какви бяхте като тийнейджъри, какви дивотии правехте?
Алфредо: Аз бях брейкър, а по-късно започнах да се занимавам професионално с танци. Цялата ми енергия беше насочена в тази посока. Всеки ден исках да правя нови и по-сложни движения – салта, въртене на глава, чупки – и нямах време за щуротии.
Яна: Когато човек танцува и намира такъв хубав начин хем да се зареди, хем да си изразходва енергията, не му трябват останалите изкушения и пристрастености, които предлага животът.
– Какво е мнението ви за музикалните формати, на които масово се явяват млади хора?
Яна: Това е шанс за изява, дава известен опит, а пък и получават гръб от голяма продуцентска компания, която след това да ги лансира. Истината е, че когато един изпълнител се продуцира сам, е доста трудно.
Алфредо: За мен това е добре. Младите изпълнители искат да се покажат, да добият известност и тези формати им дават добра възможност.

Даниел Пантов:
Под водите на Ропотамо има древни селища

Разполагаме с трезор, който може да пази съкровища от ранга на Панагюрското, гордее се директорът на Общинския музей в Приморско

– Господин Пантов, година след откриването на златното съкровище какво ново има от работата на вашия екип по тези разкопки?
– Тези разкопки на практика приключиха с откриването на златното съкровище през есента на миналата година. По въпросния обект тече процедура за изготвяне на проект за реконструкция на съоръжението, в което бяха открити накитите. Защото при откриването им установихме, че то е било разрушено, вероятно III-IV в. сл.Хр., или малко след неговото изграждане. Голяма част от строителните материали (квадри) открихме в насипа, който е бил възстановен незнайно защо след оскверняването.
– Започнахте подводна археология в района на Ропотамо, какво очаквате като резултат?
– През 80-те години на миналия век международна експедиция установи наличието на останки от селищна структура от бронзовата епоха и късната античност. Вероятно селището от късната античност е претърпяло природен катаклизъм, който е вдигнал водното ниво, и в момента останките му са под водата. Проучва се жилище или складово помещение, в което се откриват множество керамични фрагменти и цели съдове. Изследваната площ обхваща два квадрата с размери 5 на 5, или общо 50 кв.м. Добрите резултати са следствие от предварително изследване на територията с георадар. Водеща институция там е Центърът по подводна археология.
– Черноморието е люлка на световната цивилизация, поне според чуждите учени. Нашите явно са по-скромни, но предвиждате ли проучването на по-древни пластове, които датират от най-ранните до този момент изследвания по земите ни – Варненския некропол, с датировка 5-6 хилядолетия назад?
– Разбира се, желанието ни да проучваме обект от V хилядолетие е голямо, но към този момент нямаме информация и данни за наличието на такъв на територията на община Приморско. Продължаваме проучването на според нас перспективни участъци, в които след време може да се окаже, че има следи от този период. Паралелите са естествени и логични за цялото Черноморие, но за съжаление този процес изисква големи ресурси. В тази връзка за по-прецизни проучвания предстои закупуването на георадарна апаратура, която ще доведе до много по-добри резултати.
– Не е тайна, че разчитате на финансиране главно от Община Приморско и благодарение на кмета д-р Димитър Германов, който дава пример на много други общини с ръста на туристическия поток към културно-историческите обекти в региона. Разчитате ли и на друго финансиране при разрастване на проучванията?
– На първо място искам да изкажа благодарност за подкрепатаанаакмета на община Приморско за това, че отчита важността на нашата работа, която допринася за развитието на културно-историческото наследство и популяризирането на културния туризъм. Той е безспорно много важна част от туристическото развитие на всички общини в България. Развиваме се с бързи темпове само и единствено благодарение на личното отношение към работата ни от страна на кмета на община Приморско – д-р Димитър Германов. Показателен е фактът, че като млада институция, само на две години, нашият музей разполага с модерна експозиция и новоизграден трезор, отговарящ на 6-а степен на сигурност и покриващ всички изисквания за съхранение на ценни експонати от рода на Панагюрското златно съкровище например. Относно финансирането – разчитаме основно на общинския бюджет, като се надяваме и на частни дарителски инициативи.
– Какво предстои да изследвате в следващите месеци?
– Към момента екипът ни извършва археологически проучвания на място, което е в съседство с въпросната могила. Обектът представлява отново могила от среден тип с височина на могилния насип до два метра. За сравнение – проучената през миналата година беше с височина 6-7 метра. Вече сме на етап проучване на могилния насип. Установяваме два хронологични периода, датирайки ги чрез откриването на фрагменти от битови керамични съдове. Първият период е установен в източния сектор на могилата и се датира от III-IV в. сл.Хр. Вторият период – в западния сектор, е синхронен с могилата, която проучвахме миналата година – края на IV, началото на III в. пр.Хр. Така че в следващите месеци предстоят детайлни проучвания на евентуално гробно съоръжение.

* Азис се обяви за солист на Господ

* Поп певецът Стоян Петров завърши с 6 музика в Русия

* Тео Ушев снима игрален филм за паметниците на комунизма

* Емилия се раздели с Коко Динев

* Холивудски красавици срещнаха принцове от 1001 нощ

ТЕЗИ И ДРУГИ ЧЕТИВА – В “ЖЪЛТ ТРУД” ОТ 7 ЮЛИ!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.