Янките са безнадеждни: Америка няма да се справи в един конфликт с Русия и Китай

Военни анализатори са обезпокоени от нереалистичната арогантност на Вашингтон

Дан Гур и Дейвид Т. Пайн повдигнаха обосновани въпроси за това колко добре САЩ ще се справи при военни конфликти с Русия и Китай. Не много добре, е тяхното заключение.

Може би статиите на Дан Гур и Дейвид Т. Пайн показват истинските опасения сред военните анализатори, притеснени от нереалистичната арогантност на Вашингтон. Може би Гур и Пайн също да са консултанти в отбранителни фирми и да лобират за още по-голям военен бюджет. Независимо от това, и двамата са прави, че Русия и Китай очевидно са твърде твърде корав залък за зъбите на Вашингтон и въпреки неговите амбиции. Истинският военен проблем за САЩ обаче е напълно различен от това, което те мислят.

Гур се притеснява, че Вашингтон е твърде фокусиран върху Китай и пренебрегва заплахата от страна на Русия за Европа. Той не казва защо смята, че Русия ще нахлуе в Европа. Кремъл даде да се разбере, че Русия няма териториални претенции.

Да не се забравя, че Вашингтон и Израел въоръжиха и обучиха въоръжените сили на бившата руска провинция Грузия и ги изпратиха да нахлуят в Южна Осетия, предизвиквайки светкавично руско завладяване на Грузия в отговор. Дали Русия отново ще включи бившата си провинция в своята федерация? Не. След като даде урок на грузинците, Кремъл изтегли своите войски.

Да не се забравя, че Украйна нападна руското население в Донбас, в Източна Украйна, а хората от Донецк и Луганск помолиха Путин да включи отново техните територии в Русия, където тези земи са били исторически разположени. Украйна, САЩ и НАТО имат нулев шанс да възпрепятстват повторното включване на тези територии в Русия, но Кремъл не прие тази „безвъзмездна помощ“. Ако Кремъл не иска обратно своите бивши провинции, защо Русия трябва да се обременява с Източна и Западна Европа? Гур не говори нищо за това.
А Пайн си задава въпроса защо Вашингтон създава на себе си военни трудности със своите провокативни действия, и така сближава Русия и Китай. Неспособни да се справят с тях поотделно, защо да трябва да се удвои тази огромната тежест? Той приканва Вашингтон да се откаже от тази непостижима цел за световна хегемония и да сключи сделка за сфери на влияние с Русия и Китай.

Това е рационална и разумна препоръка, но тя не е реалистична. Военно-разузнавателният комплекс няма да се откаже от своите двама врагове, които са му необходими за да поддържа своя огромен бюджет, който е неговият източник на печалба и власт.

Докато Гур определя проблема, а Пайн предлага решение на него, нито единият от двамата не разбира, че най-лошата заплаха, пред която са изправени САЩ, е деморализацията от режима на Байдън вътре в самата американска армия, флот, морска пехота и военновъздушните сили. Деморализираната армия с разрушен морал няма да е пречка за дисциплинираните, силно мотивирани сили на Русия и Китай. Независимо от това, истинският проблем не може да бъде признат в „събудена“ * от Байдън Америка. Американските военни сили се унищожават без дори и да има най-малкия звук от страна на републиканската опозиция.

Американската армия е в състояние на бърз упадък. Огромният бюджет се изразходва до голяма степен за "превишаване на разходите" или за печалбите за оръжейната индустрия и води до създаването на скъпи, но по-второкласни оръжейни системи. Основният въпрос обаче е в моралът на американските войски.

Белите мъже-военнослужещи, които съставляват гръбнака на армията, военновъздушните сили и флота, са принудени да преминат „обучение за расова чувствителност“, което означава, че на тях им се внушава че те са расисти и женомразци и трябва да преразгледат своето предполагаемо отношение към „предпочитаните малцинства“ и жените. Това затруднява белите офицери да възпитават дисциплина в чернокожите и жените-военнослужещи. Чернокожите могат да се оплачат за „расизъм“, а жените за „сексуален тормоз“.

В същото време кадровото израстване на белите мъже беше преустановено с цел да се постигне „баланс“ чрез кадровото израстване на чернокожите и жените. С други думи, повишенията не се основават на заслуги, а на базата на расата и пола. Белите мъже- военнослужещи едва ли ще уважават офицерите, които са повишени по тези причини.

По отношение на тази деморализирана военна сила, режимът на Байдън в момента въвежда задължителна ваксинация с мРНК ваксина, която не осигурява защита от вируса, но въвежда в организма спайк патогени и в много случаи причинява сериозни травми и смърт, като прави ваксинираните по-податливи на вируса на Covid. Убедителни доказателства за това са налице и „ваксината“ е по-опасна за младите хора от вируса на Covid.
Военнослужещите, които са наясно с тези факти, са много недоволни от тази политика. Офицерите имат възможност да се пенсионират и да напуснат службата, но войниците и подофицерите ще се изправят пред военен трибунал, ако откажат опасната ваксина. Това има пагубен ефект върху морала.

Чернокожият министър на отбраната на САЩ, самият той продукт на "наемането на квоти и кадровото израстване по квоти", и председателят на Обединеният щаб на началник-щабовете, който каза на своя китайски колега, че ще го предупреди предварително ако има американско нападение, са презирани от военнослужещите и смятат, че режимът на Байдън е предал американските военни.

Очевидният извод е в това, че независимо от качеството на нашите оръжейни системи, такива деморализирани военни сили не са в състояние да се борят с дисциплинирани сили с добър морал. Вашингтон няма начин да се бори с Русия и Китай, ако ги сближава да са заедно и бързо ще бъде победен от всеки един от тях поотделно.

Моето лично мнение е, че нито Русия, нито Китай възнамеряват да атакуват САЩ. Още по-малко Русия иска да носи отговорност за Източна Европа. Агресивната политика на Вашингтон може да провокира Русия и Китай да се превърнат във военна заплаха. Когато Вашингтон определя Русия и Китай като заплахи, Вашингтон има предвид, че възходът на тези две страни сложи края на краткосрочното еднополюсно управление. "Заплахата", която притеснява Вашингтон, е загубата на американската хегемония.

Тъй като Вашингтон поощрява независимостта на Тайван и така нарушава своето споразумение за „един единствен Китай“, и това за него не е нищо повече от едно академично глаголстване.

В продължение на десетилетия американците са с промит мозък за "комунистическата заплаха", свързана с Русия и Китай. Опасността е, че индоктринираното население, в съчетание с безразсъдството на Вашингтон, като например разполагането на военни съветници в Тайван, може да доведе до провокация, твърде голяма, за да може провокираната държава да ги пренебрегне. Досега и Русия, и Китай пренебрегваха провокациите и обидите, които в миналото можеха да доведат до истинска война.

Аз изразих своето притеснение по повод на това, макар че отговорното поведение на Русия и Китай, които засега отказват да реагират на провокациите с провокации, и поддържат мира, те рискуват да предизвика нови провокации. Рано или късно една от тях ще стане твърде голяма, за да бъде пренебрегната.

* wokism (уокизъм от woke - събуден) е политически термин от афроамерикански произход. Отнася се за съзнателно разбиране на въпроси, свързани със социалната и расова справедливост. Произхожда от афро -американския народен английски израз „оставам буден“.

Към края на 2010-те години woke беше приет като по-общ жаргонен термин, широко свързан с лявата политика, със социално-либералната „кауза“, с феминизма, ЛГБТ активизма и културните въпроси, въпреки че се използваха и термините „култура на пробуждането“ и „ политика на пробуждането”. Терминът е обект на меми, иронична употреба и критика. Масовото му използване от 2014 г. е резултат от движението Black Lives Matter.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения