Япония планира да обяви извънредно положение в Токио и още 6 префектури

Японският премиер Шиндзо Абе заяви днес, че правителството планира да обяви извънредно положение в Токио и още 6 префектури, за да спре разпространението на коронавируса, както и да и да предложи пакет от стимули за икономиката в размер на $1 трилион, предаде Ройтерс.

„Надяваме се да обявим извънредно положение още утре след изслушване на мненията на комисията от съветници“, каза Абе пред репортери.

„В момента виждаме бързо увеличение на новите инфекции, особено в градски райони, като Токио и Осака“, каза Абе. И обясни, че с оглед на това, че медицинските институции са изправени пред критично състояние, е получил мнения правителството да подготви въвеждане на извънредно положение.

Япония има над 3500 случая на Covid-19, включително 85 смъртни. Числата не са големи на фона на други страни, но тенденцията към увеличаването им е обезпокояваща в Токио, където днес бяха обявени нови 83 инфекции, а в неделя – 148, с които общо стават над 1000.

Абе каза, че извънредното положение, което ще продължи около месец, ще позволи на губернаторите да призоват хората да си стоят вкъщи и компании за спрат работа, но не и да нареждат карантина, като в други страни.

Той добави, че правителството ще предложи тази седмица пакет от 108 трилиона йени, за да бъдат смекчени последиците върху икономиката, която е трета по БВП в света. „Това е 20% от БВП, безпрецедентен размер“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия