Япония превръща най-големия си боен кораб в самолетоносач

Японското правителство смята, да трансформира хеликоптероносача „Изумо“ в самолетоносач, способен да пренася стелт-изтребители от 5-то поколение Ф-35Б.

Няколко високопоставени служители от японското министерство на отбраната съобщават, че в момента се обмисля възможността най-големият боен кораб на Япония – „Изумо“, с дължина от 248 метра, да се пригоди за писта за самолети, пише Asahi Shimbun.

В момента министерството подготвя да издаде до края на 2018 г. новата средносрочна отбранителна програма на страната и се очаква в нея да се постави като възможност превъоръжаването на кораба.

Решението може да предизвика конфликт с японската отбранителна политика, както и притеснения, че ще влоши отношенията с Китай. Едно от предложенията е „Изумо“ да бъде обявен за „отбранителен самолетоносач“, който да има задачата да защитава близките и спорните острови в Източнокитайско море. Служителите от министерството на отбраната признават затруднения при дефинирането каква е разликата между отбранителен и настъпателен самолетоносач. По тази причина е възможно корабът да бъде назован с абсолютно нова терминология, когато бъде пригоден на него да кацат и излитат изтребители.

През последния период правителството на министър-председателя Шиндзо Абе одобри закупуването на нови въоръжения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия