Япония: Северна Корея все още представлява сериозна заплаха

Северна Корея все още представлява "сериозна и непосредствена заплаха", заяви Япония във вторник в първия си годишен преглед на отбраната след дипломатическото раздвижване на Корейския полуостров, съобщщава AFP.

Японската бяла книга за отбраната от 2018 г. също така посочва Китай като военна сила, казвайки, че Пекин предизвиква "сериозни опасения за сигурността в региона и международната общност, включително Япония".

Въпреки активизирането на дипломацията Токио настоя във вторник: "Няма промяна в нашата позиция относно заплахата от ядрени оръжия и ракети на Северна Корея."

"Ние не можем да пренебрегнем факта, че дори и до ден днешен, тя разполага и е разгърнала няколко стотици ракети, които поставят почти цяла Япония в обхват", подчерта министърът.

В отговор Токио непрекъснато усъвършенства капацитета си да защити нацията от арсенала на Севера, включително и с план да похарчи около 4,2 милиарда долара през следващите три десетилетия за инсталиране и експлоатация на американските радарни системи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия