Японска делегация в Пловдив за обмяна на добри практики в сферата на образованието

Делегация от Япония е в момента на посещение в Пловдив за обмяна на добри практики във връзка с членството на града под тепетата в Глобалната мрежа на учещите градове на ЮНЕСКО. Гостите от Далечния Изток са от побратимения град Окаяма и бяха посрещната в общината от изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Розалин Петков и служители на отдел „Образование“.

През 2016 г. Пловдив стана първият български град, който получи сертификат за членство в международната образователна мрежа на организацията, чиято цел е подкрепа и поощряване на практиката на учене през целия живот в общностите по света и насърчаване на политиката на диалог и партньорско обучение между страните членки.

Като част от Глобалната мрежа на учещите градове Пловдив стартира дейности и инициативи за обмен на информация с други общности, чрез които да споделя и получава идеи за ефективни методи на насърчаване на образованието и устойчивото развитие. Такава бе и целта на срещата в сряда между специалисти по образованието от двата града, като гостите от Окаяма посетиха 4 места с формално и неформално образование – иновативното училище „Райна Княгиня“, детска градина „Мир”, където се преподава по Монтесори методиката, Младежкия център край гребния канал и социално предприятие, в което се обучават роми, отпаднали от образователната система.

Пловдивските експерти запознаха колегите си от Япония и с предприетите вече мерки за превръщането на града в наистина учещ - въвеждането на дигитализацията на учебния процес, на облачните платформи, на иновативни методи за обучение, използването на метода Монтесори в детските градини, възпитание на децата за грижата за природата, обучение на младежи от Украйна по специалността „Софтуерно инженерство“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, както и с усилията на администрацията за насърчаване на учене през целия живот на и за работното място посредством професионални обучения (дуално обучение) и центрове за квалификация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България