Ярослав Качински: Полша е готова да води „тежка битка“ дори и с най-близките си съюзници

Полша е готова да води „тежка битка“ дори и с най-близките си съюзници за постигане на пълен суверенитет с прекратяване на опозицията срещу действията на правителството и у дома, и в чужбина, заяви лидерът на управляващата партия Ярослав Качински в реч за Деня на независимостта, предаде агенция „Блумбърг“, цитирана от БГНЕС.

Със силен удар по отношение на ЕС, който предприе безпрецедентни стъпки, за да подкрепи демократичните стандарти, за които ЕС твърди, че правителството на Полша подкопава, Качински заяви, че властите ще продължат да "възстановяват" независимостта на страната.

Десетки хиляди души взеха участие в конкуриращи се манифестации във Варшава в петък в знак на нарастващото разделение, който се появи, тъй като неговата партия „Право и справедливост“ спечели изборите преди една година. „Искаме да направим Полша истински суверенна държава, чиито действия – предприети в неин собствен интерес – се приемат от другите“, заяви Качински във Варшава. „От години това не става, но сега ние трябва да водим тежка битка и ние ще го направим, срещу нашите партньори в ЕС и други партньори, като тези в НАТО, както и срещу вътрешните такива, които все още мислят по старомоден и вреден начин.“

Качински, който е движещата сила зад кабинета на премиера Беата Шидло, преследва впечатляващ политически дневен ред в Полша, стимулиран от типа на антиелитарните настроения, които подхраниха подкрепата за Brexit и Доналд Тръмп. Заемащ само позициите на депутат и председател на партията, той прокара най-големите промени в страната с население от 38 млн., откакто тя помете комунизма преди близо три десетилетия.

В центъра на Варшава националисти, антифашисти и тези, които искат възстановяване на демократичния ред, излязоха на улиците на внимателно съобразени манифестации, така че да бъде избегнато насилие, каквото беляза много ог честванията на Деня на независимостта през последните години. Президентът Анджей Дуда, бивш депутат от „Право и справедливост“, изпрати свой представител да поздрави сборището на националистите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа