Ясен Тодоров за "ЦУМ гейт": Това е абсолютен сценарий, удар срещу държавността и прокуратурата

Ясен Тодоров

Ние сме сглобили картинката, знаем какво се е случило. Аз лично съм гласувал срещу извършването на проверка, защото съм убеден, че това е абсолютен сценарий, един цирк, в който искат да ни вкарат, и удар срещу държавността и прокуратурата. Това коментира пред БНР Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота и председател на Етичната комисия, по повод реакцията на Висшия съдебен съвет по т.нар. "ЦУМ гейт" скандал.

Активността на прокуратурата през последните години притеснява определени икономически кръгове, посочи Тодоров.

„Много хора в тази страна, които са били и на държавна хранилка и са се чувствали много комфортно през последните 25 години, са притеснени от това, което се случва. Разместват се някои икономически пластове, някои монополи може би вече няма да са монополи. И това е причината за атаката срещу прокуратурата и персонално срещу главния прокурор, защото той все пак задава политиката на това държавно учреждение.“, каза  председателят на Етичната комисия.

Съдебната реформа не е само реформа в прокуратурата, допълни Тодоров, според когото огромен проблем са гражданските и търговските дела, не само наказателните.

„Прокуратурата не е злият демон, който като го убием, „ще цъфне и ще върже“ съдебната система и правораздаването.“, коментира

Този Висш съдебен съвет беше подложен на огромен политически натиск, коментира още Ясен Тодоров.

Пускат се едни клишета в обществото - "чугуненото мнозинство" на Цацаров, лошите, пазителите на статуквото. Това няма нищо общо с действителността, това са отговорни и достойни хора.“, каза той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България