Две мистериозни убийства разследват край язовир в Негован (обзор) Мъж застрелян с 3 куршума, жена гръмната и разчленена

Две вили са изгорели при пожара край Реброво, очаква се да бъде изпратен хеликоптер

Иран заяви, че танкерът „Грейс 1“ ще отплава от Гибралтар в неделя вечерта

Бананите от Еквадор с кокаина били за румънската мафия Проверяват складове в София, Пловдив и Варна

Улиците на Хонконг се изпълниха с протестиращи въпреки проливния дъжд (СНИМКИ и ВИДЕО)

ДНК проба доказа: Мартин Трифонов е изнасилил и убил детето в Сотиря

Сложна операция в Полша за спасяване на пещерняци

Мария Димитрова от София: Пожелай си спасение и чудесата идват при теб При д-р Емилова жената се избавила от мъртвата хватка на тежки болести

Диетата на Одри Хепбърн Паста, паста и отново паста

Българският ансамбъл грабна злато и бронз на Световната купа в Минск

Турското езеро Туз се оцвети в розово (СНИМКИ и ВИДЕО)

Голям пожар бушува край село Реброво (СНИМКИ)

Гибралтар отново не прие искането на САЩ да не освобождава иранския петролен танкер

Бебе на 40 дни почина от задушаване в Благоевградско

Русия няма да разполага нови ракети в Европа, ако същото направят и САЩ

Ясен Тодоров: Осем следователи играем срещу шампиона Топалов

Надяваме се да затрудним гросмайстора“, казва Тодоров

Висшият съдебен съвет ( ВСС) прие предизвикателството да бъде домакин на шахматна среща между гросмайстора Веселин Топалов и следователи, съобщиха вчера оттам. Инициативата за провеждане на сеанс на едновременна игра срещу магистрати е на фондацията, която носи името на световния шампион по шахмат. Активистите й са известни с това, че подпомагат млади спортни таланти и организират шахматни събития, които „целят да подкрепят деца от рискови групи и да ги откъснат от обкръжаващата ги престъпна среда.“

Спортната среща между гросмайстора и представителите на съдебната система ще се състои утре в една от залите на ВСС. Тя е оганизирана със съдействието на Ясен Тодоров – председател на Комисията по професионална етика към прокурорската колегия на съвета, подчертаха от пресцентъра.

Разговаряхме с Тодоров преди началото й.

– Г-н Тодоров, интересно как се осмелихте да приемете такова предизвикателство – да мерите сили с шампиона Топалов на шах? И вие, и колегите ви следователи?

– Сигурно изглежда твърде смело и самонадеяно от наша страна. Но то не е екшън, а събитие с кауза. Известно е, че Веселин Топалов има фондация, която работи с деца – проблемни и в неравностойно положение, като целта е те да започнат да се занимават със спорт, а не да тръгнат по пътя на престъпността. Топалов е разбрал отнякъде, че аз имам интерес към шаха – макар и аматьорски, затова представител на фондацията се свърза с мен и сподели идеята за шахматна среща на гросмайстора с мои колеги. Аз разговарях със следователи след това, те откликнаха и така организирахме този сеанс на едновременна игра за сряда. Той ще бъде на 12 дъски. На първите две ще играят деца – шампиони по шах. Това са тринайсетгодишната Нурдюл Салимова – световна шампионка и четиринайсетгодишната Габриева Антова – шампионка в европейски мащаб. На другите дъски ще играят осем следователи от столичното и от националното следствие – бивши и настоящи, сред тях и двама членове на ВСС – Румен Георгиев и аз.

– Две деца и осем следователи срещу гросмайстора? Но вие казахте, че дъските са не 10, а 12?

– С нас ще играят и двама популярни спортисти – боксьор и футболист, за да покажат, че във всички спортове главата е най-важна, по-важна от ръцете и краката. Това са Кубрат Пулев и Христо Йовов. Те не от вчера са привлечени към тази кауза – да се популяризира спорта сред децата, да има повече деца и юноши по спортните площадки и по-малко по съдебните зали. И ние във ВСС работим от година по една програма с деца – за популяризиране на правото в училищата. Можем да си сътрудничим с фондация „Веселин Топалов“, тъй като целта ни е една – да насочваме подрастващите към добри дела, да ги отклоняваме от лоши пътища, където други хора и обстоятелства ги тласкат. Топалов не живее в България, идва си сега за коледните празници. Но друг път като дойде, може пак да организираме заедно някое събитие с възпитателна цел за децата.

– Стига да не се отегчи от тази първа среща с магистрати. Вие лично колко сте силен на шах?

– Любител съм. Три-четири пъти участвам в ежегодния турнир на сто дъски между фенове на „Левски“ и ЦСКА. Може би там ме е забелязал Топалов, защото в него играят и деца, и гросмайстори. Понякога печеля, ако ми се падне да играя с някой любител като мен, друг път нямам шанс. Обичам спорта като цяло. Убеден съм, че той възпитава и създава качества, които са полезни във всяка професия. Спортувал съм активно навремето – лека атлетика. Следвам сега задочно спортна журналистика в Софийския университет. Последен семестър карам, предстои ми през лятото дипломна работа.

– Леле, да не изядете на колегата ми Владо Памуков хляба?

– Ще споделя усмивката ви – разбира се, че спортен репортер няма да ставам. Но за мен тази професия е стара мечта. Като кандидат-студент се колебаех между журналистиката и правото. Избрах правото. Но ето че дойде време да осъществя и второто си желание.

– Да се върнем към шаха. Осем следователи имат ли шанс срещу един гросмайстор?

– Трудно ще спечелим този минимач. Но се надяваме поне да затрудним Топалов на повече от една дъска. С колегата Румен Георгиев съм играл и знам, че го бива в шахмата. С него се уговорихме всеки от нас да покани за срещата трима колеги, с които е играл шах. Той покани Коста Богацевски, Дойчин Благоев и Румен Киров, а аз – Светослав Василев, Петър Калчев и Любомир Георгиев. Следователите принципно имат афинитет към шахмата, защото в него има стратегия и психология, също като в разследването. Добрият следовател е винаги добър психолог и стратег. Затова добрите следователи често са и добри шахматисти.

– Някой критично би отбелязал, че по кабинетите на следствието по едно време, освен да се играе шах, друго нямаше какво да се прави. Всички видове дела бяха дадени на разследващите полицаи.

– С усмивка ще отмина тази теза, защото следователите, които ще излязат срещу Топалов, са имали винаги много работа и са водили много сериозни дела.

– Прав сте. Не спирайте да се усмихвате, за да ви питам сега: а ако се ядоса Кубрат Пулев, докато играе шах? И рече да предизвика следователите на боксов мач?

– Румен Георгиев ми каза, че като поканил Дойчин Благоев за тоя сеанс, той му отвърнал в кръга на шегата: „Може, ама аз предпочитам да играя шах с Кубрат Пулев и бокс с Топалов.“

– Вие си давате сметка, нали, че поемате немалък риск с този шахматен турнир? Ще се шегуват с вас и ако паднете, и ако победите.

– Знам. Убеден съм, за съжаление, че в някои медии не само ще се шегуват, но и ще търсят нещо отрицателно в това спортно събитие и ще намерят начин да го очернят, независимо че в основата му е благородна идея. Очаквам да стана обект на ирония и сарказъм. Патил съм и без причина, не ме е страх. Нека патя. Каузата за децата на България си заслужава.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. А, осем следователи може ли да играета срещу Меглена Кунева, предлагам ви в помощ Кубрат Пулев и брат му. Вратите на пентакона са отворени. Силите са изравнени защото треньор на госпожата е тежкоатлетът г-н Барозу.
    А шаха след победата, той и Веско Топалов си каза, че е уморен и няма стимул.
    Желая ви победа и на двата фронта.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.