Ясен Тодоров: Становищата са категорични, че Полфрийман не се е поправил

Ясен Тодоров

Да не се политизира съдебната система и да се забрани външно финансиране на магистратски сдружения - за това призоваха юристите Ясен Тодоров и Антон Станков по БНТ, във връзка с освобождаването на Джок Полфрийман. И двамата смятат, че той не е трябвало да бъде освобождаван предсрочно.

Полфрийман е излежал повече от половината си присъда, но няма категорични данни да се е поправил. Според двамата юристи точно обратното показват докладите на Софийския затвор.

"Аз прочетох становището на юрисконсулта на Софийския затвор и то е категорично, че Полфрийман не се е поправил, не са изпълнени целите както на специалната индивидуална превенция, така не могат, ако той бъде предсрочно освободен, няма да бъдат изпълнени целите на генералната превенция всички останали членове на обществото да извършват престъпления", коментира Ясен Тодоров, бивш член на ВСС.

"Седем страници отрицателно мнение от страна на Софийския затвор, да постановиш такова определение според мен е недопустимо, това е тотално в разрез с практиката на съдилищата", посочи Антон Станков, бивш министър на правосъдието.

"На съдията Калпакчиев не може да му се търси отговорност поради т.нар. функционален имунитет, който има. Предполага се, че решението му е въз основа на неговото морално убеждение", отбеляза Тодоров.

"Песимист съм, че Полфрийман ще се върне в затвора. Това много зависи как Висшият касационен съд ще погледне на нещата, каква смелост ще прояви", смята Станков.

Коментари

Задължително поле