"Ястребово око" навлиза в НБА

НБА и Hawk-Eye Innovations на Sony обявиха споразумение за сътрудничество, започващо през сезон 2023/24. Технологията „ястребово око “, използвана в спортове като тенис и футбол, вече достигна най-добрата баскетболна лига в света и ще бъде инструмент за облекчаване на работата на съдиите. 
"Националната баскетболна асоциация (NBA) и Hawk-Eye Innovations на Sony, водещият доставчик на технологии за спортно съдийство и проследяване, днес обявиха многогодишно партньорство, започващо през сезон 2023-24, за внедряване на 3D оптичната технология Hawk-Eye 3D технология за проследяване, която за първи път ще даде възможност на данните за проследяване на NBA да заснемат играта в реално време в три измерения, включително движението на всеки играч на корта и топката, всичко това със закъснение от под няколко секунди.

Инструментът ще позволи събирането на данни и ще помогне за вземане на съдийски решения с най-голяма строгост, особено в позицията на краката при изстрели за три точки или за определяне дали играч е докоснал топката, докато е на или извън пистата. 

Технологията, разработена от Sony и вече тествана в Лятната лига, в допълнение към използването й като арбитражна подкрепа, ще позволи на плановете на NBA да прави виртуални пресъздавания на игрите и да предлага „динамични“ ъгли за проследяване на играта и ще отвори нови хоризонти в анализите на мачовете и в съдържанието, предлагано на феновете.

„Щастливи сме да си партнираме със Sony Sports Businesses, за да се възползваме от най-модерните 3D оптични данни за проследяване на Hawk-Eye ,” каза Евън Уош , изпълнителен вицепрезидент, Баскетболна стратегия и анализи, NBA. „Тези данни ще подобрят нашето съдийство, ще доведат до значими прозрения за нашите отбори и ще създадат динамичен набор от данни, който ще подобри играта ни и ще даде възможност за уникални възможности за ангажиране на феновете на НБА.", добави още той, цитиран от агенция EFE и pr.nba.com. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена