​Задържаха трима души с наркотици и иззеха нередовни акцизни стоки, незаконно добита дървесина, оръжие и боеприпаси

За времето от 19 до 21 октомври на територията, обслужвана от РУ- Ботевград, бе проведена комплексна полицейска операция за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, опазване на обществения ред, пътен контрол и безопасност на движението, съобщиха от МВР. Операцията е реализирана от служители на криминална, икономическа и охранителна полиция в ОДМВР - София и колегите им от РУ- Ботевград, съвместно с представители на НАП, БАБХ, Комисията по хазарта, Комисията за защита на потребителите, Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда.

При съвместни проверки, извършени на игрални зали, нощни клубове и заведения и търговски обекти, са установени множество груби нарушения, в това число неиздаване на касов бон с цел укриване на данъци. От служителите на НАП е запечатан нощен клуб в града. Идентична принудителна мярка е издадена и за кафе аперитив в с. Врачеш, за търговската дейност на което не са представени никакви документи, нито фискално устройство.

От друг от инспектираните търговски обекти - магазин за хранителни стоки в с. Врачеш, контролните органи са иззели 2300 къса цигари и три литра алкохол, при условие че обектът не разполага с издаден лиценз за продажба на тютюневи изделия. Съставен е констативен протокол и по случая е регистрирана преписка за установено административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. При друга проверка, на частен адрес в с. Липница, са открити и иззети 720 къса безакцизни цигари.

От магазин за продажба на мобилни устройства служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР - София са иззели пет телефонни апарата, за които не били представени документи за произход.

В рамките на акцията са иззети и осем кубика немаркирана дървесина, транспортирана с товарен автомобил „ГАЗ“ в землището на с. Врачеш. Служителите на Регионалната дирекция по горите са съставили акт на водача, а незаконно добитата дървесина и камионът са иззети.

Представители на Комисията по хазарта са съставили три акта за установени лица без лични карти и за липса на дневни отчети. От Инспекцията по труда са констатирани липса на договори, неспазване на работното време от служителите, за което предстои съставянето на 7 акта. Четири са актовете, издадени от РЗИ, относно установено нерегламентирано тютюнопушене и служители без лични здравни книжки. Нарушения са констатирани и от служителите на БАБХ в проверените от тях два ресторанта - липса на документи за произход на стоките, неправомерно съхранение на продуктите, неправилно водене на дневник за самоконтрол, служители без здравни книжки и др. Шест са актовете, съставени от данъчните инспектори, основно за несъответствие на касовата наличност и неиздаване на касов бон.

При полицейските действия за срок до 24 часа са задържани трима души за наркотици. В ареста попаднал 17-годишен криминално проявен ботевградчанин, от когото при извършена проверка е иззета бучка амфетамин с тегло около 4 грама. За срок до 24 часа са задържани също така и двама жители на с. Литаково. От дома на 23-годишен криминалистите иззели електронна везна и малки количества амфетамин и канабис, а от жилището на 24-годишен - револвер, 16 патрона, муфа за пистолет и 0.53 грама канабис. По трите случая са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 354А от НК, разследването по които продължава под наблюдението на прокуратурата.

В рамките на полицейската акция са задържани и двама водачи на автомобили и за извършените от тях престъпления са започнати бързи производства. Първият нарушител на правилата за движение по пътищата попаднал в полезрението на униформените в района на с. Скравена. При извършена проверка на лек автомобил „БМВ“ справка показала, че 22-годишният ботевградчанин зад волана управлява без СУМПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние /престъпление по чл. 343В, ал. 2 от НК/. За аналогично престъпление в полицейския арест попаднал и 36-годишен жител на Ботевград, чийто автомобил „Фолксваген Голф“ бил проверен малко преди полунощ в съботния ден.

За времето на провеждане на операцията са проверени общо 803 души и 544 моторни превозни средства. Задържаните са 43-ма. Съставени са 133 акта, 79 фиша и 15 предупредителни протокола.

Коментари

Задължително поле