​Папа Франциск навършва 80 години

Папа Франциск навършва днес 80 години. Официални церемонии не са предвидени. Денят на Светия отец ще започне с отслужване на меса в един от параклисите на папския дворец във Ватикана, съобщи БНТ.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 в Буенос Айрес. Избран е за папа на 13 март 2013 г., след като Бенедикт 16-ти се оттегли седмици по-рано.

Днешният ден е специален за аржентинския папа и в същото време обикновен. Франциск ще проведе планираните си серщи във Ватикана, сред тях с президента на Малта и с членове на общност, която се опитва да живее като първите християни.

Папата става на 80 години. В негова чест Ватиканът издаде специална пощенска марка с лика му. Създадени са и електронни адреси на осем езика, с които миряните могат да честитят личния празник на главата на Римокатолическата църква.

В последните години, папа Франциск отбелязваше рождения си ден като раздаваше спални чували на бездомници в Рим или изпращаше храна в център за мигранти. Наричат Франциск папата реформатор. Той умее да пленява широката публика, както и да общува с журналисти.

Продължава и започнатото от предшественика му Бенедикт 16-ти икономическо преструктуриране на Светия престол. Доказа и посредничиеските си умения в конфликти - папата спомогна за размразяването на отношенията между Куба и Съединените щати.

Папа Франциск вече не намеква за оставка. Напротив, това лято той заяви "Продължавам напред" и загърби думите си от март 2015 година "Имам чувството, че понтификатът ми ще бъде кратък, четири или пет години".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа