†Неофит благослови новокръстени младенци (обзор)

В подкрепа на инициатива за насърчаване на раждаемостта църквата извърши ритуала безплатно

Идеята на организаторите е такова събитие да се провежда всяка година

Стотици бебета получиха Свето кръщение и станаха православни християни едновременно в 9 града в страната. Масовото кръщене започна с благословението на патриарх Неофит в столичния храм „Света София”, където християни станаха над 200 деца. Събитието се проведе в още 8 от големите градове в страната - Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Враца и Плевен.

Инициативата е на кампанията в подкрепа на раждаемостта ”Направи го за България” и се осъществява под патронажа на патриарх Неофит и на Българската православна църква, която освобождава участниците в кръщенето от задължителната такса за ритуала и дарява безвъзмездно кръщелните свидетелства на бебетата.

Сред звездните кръстници в София бяха Владо Николов, Хилда Казасян, Мария Гроздева, Виктор Ангелов, Поли Генова. Иван и Андрей и много други.

”Децата, които за записани в кампанията са общо 1237, но в самия ден не всички от тях присъстваха. Все още нямаме точни данни колко са били децата, затова казваме, че са около 1000. Планираме това събитие да се провежда всяка година. Идеята ни е популярни хора от сферата на медиите, спорта и шоубизнеса да насочим вниманието към демографския проблем. Смятаме, че в момента той е един от най-големите проблеми за България”, заяви пред „Труд” продуцентът Андрей Арнаудов, който е един от основните инициатори на събитието.

Според организаторите на кампанията ”Направи го за България” за по-малко от девет месеца тя е постигнала забележителни резултати, като в нея са се включили повече от 1200 семейства с новородените си деца. Много от тях са на българи, живеещи в чужбина, с трето и четвърто дете в семейството, с близнаци и дори с тризнаци.

Участниците в събитието са попълнили специален въпросник, разработен съвместно с БАН по темата какво трябва да се промени в средата и законодателството, за да се раждат повече деца.

„Ще оформим предложенията на родителите и ще ги дадем на местната, както и изпълнителната и законодателната власт. Оказа се обаче, че голяма част от желанията не бяха насочени към държавата, а към бизнеса – като по-гъвкаво работно време и повече разбиране към младите майки”, обясни още Андрей Арнаудов.

Той посочи още, че организаторите на кампанията са поели ангажимент да дарят по минимум 1 лев за всяко записано бебе на фондация „Искам бебе”, която помага на двойки с репродуктивни проблеми. „Умножихме бройката по пет и така ще дарим над 6000 лева”, каза още Андрей Арнаудов.

 

Над 50 деца благословиха във Варна

Кмет и Мис „България” станаха кръстници във Варна

42 варненчета, заченати през 2016 г., бяха посветени в неделя в тайнството на християнството на масово кръщене в Катедралния храм ”Св. Успение Богородично”, ръководено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията.

Шест от семействата, довели децата си в Катедралата, избраха за кръстник кмета Иван Портних.

„Благодаря за привилегията. Нека децата бъдат здрави, щастливи и да сбъдват мечтите си. Приветствам организаторите от ДНК за каузата, вярвам, че догодина тя ще премине при още по-голям интерес”, каза Портних, след като кръсти Александър, Антон, Валентин, Даная, Карина и Теодор.

Д-р Милен Врабевски, основател на фондация ”Българска памет” и Мис ”България-Вселена 2001” Ивайла Бакалова също станаха звездни кръстници на други 5 бебета. Само 2-3 от всички мъници запазиха присъствие на духа, докато дядо Йоан ги топеше голички в купела. Плачът на останалите бе посрещнат с умиление и усмивки от десетките миряни, дошли на безпрецедентното масово кръщене.

50 бебета бяха кръстени в Бургас. В почти летния, много слънчев ден край морето, пред храма „Св.св. Кирил и Методий” се събраха семействата на децата и много техни приятели. На пет от бебетата кръстник стана Ути Бъчваров.

Сред официалните гости на събитието бе зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Община Бургас бе отличена по-рано тази година със сертификат за особен принос в съхраняването на българската ДНК - за инвитро програмата, която създаде, поддържа и развива от години.

 

Владика и 7 свещеници отслужиха ритуала в Търново

75 малчугани въведоха във вярата в Пловдив

Великотърновският митрополит Григорий и бившата царска депутатка Юлияна Дончева кръстиха 35 деца в неделя във Велико Търново. Масовият ритуал бе отслужен от Владиката заедно със седем свещеници от епархията.

Малчуганите на различна възраст, получиха своето Свето кръщене в катедралния храм „Рождество Богородично”.

„Тази малка пътечка към Бога, по която сега стъпват новокръстените, ще стане голям и широк друм. По време на турското робство кумовете и кръстниците са били тези, които зорко са пазили нашето православие и са успели да опазят нашата вяра и народност”, каза в словото си пред миряните митрополит в претъпкания от народ храм митрополит Григорий.

74 деца от Пловдивската епархия приеха светото кръщение в митрополитския храм „Света Великомъченица Марина”. Ритуалът бе воден от Знеполския епископ Арсений.

„Кръстените деца вече имат своя ангел хранител, който ще ги пази и закриля”, каза след кръщението на първата група деца епископ Арсений и пожела Бог да ги напътства.

Светото кръщение в митрополитския храм в Пловдив продължи близо 5 часа, като децата бяха приемани на групи, а малчуганите получиха като подарък сребърно кръстче, детско евангелие, книжка и пакет памперси.

Демографска картина

Общият брой за миналата година е 60 609

765 бебета по-малко проплакали през 2016 г.

През 2016 година у нас са се родили 60 609 бебета, показват данните от регистъра за ражданията на здравното министерство. Новородените са били със 765 по-малко в сравнение с 2015 година.

Логично първенец е град София, като в столицата са се родили 15 703 бебета и те са с 430 повече през 2016 г. спрямо предходната година.

Последна на опашката се нарежда област Видин, където броят на новородените е 413 или с шест повече от 2015 г.

След София по брой новородени през 2016 г. се нарежда област Пловдив - 6695, а третото място е за област Варна - 4601. В Пловдивска област през 2016 година са проплакали за първи път с 365 бебета по-малко в сравнение с предходната година, а във Варненско със 72 повече, сочи статистиката.

Четвъртото място по новородени се пада на Бургаска област - 3401 или с петдесет бебета повече от предходната година.

Петото място е за област Стара Загора, където новородените са били 3044, а шестото за област Сливен - 2824 родени бебета. Областите Сливен и Стара Загора са разменили позициите си в сравнение с 2015 година, когато в Сливенско новородените са били 3114, а в Старозагорско – 3073.

На следващо място по брой новородени за 2016 година е област Плевен - 2550, или със 198 по-малко в сравнение с предходната година.

На осмо място е Благоевградска област - 2145 новородени, като и тук понижението е същото, както и в Плевенска област.

На девета позиция е област Пазарджик с 1990 бебета и спадът е минимален спрямо предходната година, когато те са били 2006.

Топ 10 за 2016-а затваря област Русе с 1758 новородени или с 51 по-малко спрямо 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България