АБВ зоват за разпускане на парламента

„След като мине дебатът по бюджета, депутатите следва да си хващат куфарите и да си отиват по родните места.“ Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на АБВ Георги Първанов. Той бе категоричен, че извънредните парламентарни избори трябва да се проведат по сегашните правила.

„Най-големият въпрос, който произтича от вота, е - ако това правителство е нелегитимно, каква е легитимността на този парламент, с която да направи промени в Изборния кодекс“, попита Първанов. Той упрекна БСП и ГЕРБ в опит да експлоатират въпросите от референдума в своя полза.

От ГЕРБ отрекоха обвинението и заявиха, че внесеният от тях проект за решение по въпросите на допитването е доказателство, че са чули гласа на народа.

Проучване на „Труд“ установи, че освен ГЕРБ нито една друга партия не е готова да приеме безусловно решенията на референдума. Твърде възможно е да не се стигне до поправки в Изборния кодекс и Закона за партиите. Желанието на повечето парламентарно представени партии е предсрочните избори да се проведат по старите правила. Най-вероятно още през следващата седмица в деловодството на парламента ще бъдат вкарани поне шест законопроекта с идеи за частичен мажоритарен вот и за орязване на субсидиите до 5-6 лв.

Партиите в парламента са на различни мнения и по въпроса кога да се проведат предсрочните избори. От ГЕРБ и АБВ настояват да са час по-скоро, т.е. в края на февруари или до средата на март. Останалите не бързат.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че първата среща на ръководството на партията с Росен Плевнелиев е насрочена за утре. „Смятам, че по-добре при президента на страната всяка парламентарна група да изрази своето мнение и тогава държавният глава да формулира възможните консенсусни допирни точки, които имат парламентарните групи, и да се върви към провеждането на предсрочните избори“, коментира Цветанов. Той повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че ГЕРБ ще върнат проучвателния мандат. В дневния ред на днешното парламентарно заседание има само една точка - гласуване на оставката на кабинета „Борисов 2“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика