АБВ искат дефиниране на понятието "обща история" в договора с Македония

От АБВ настояват да се дефинира ясно в договора за добросъседство с Македония понятието "обща история". Това заяви председателят на партията Румен Петков по време на дискусия за развитието на отношенията между България и Македония.

Румен Петков изрази за пореден път безпокойство от мълчанието на българските институции. Особено когато грубо се погазва историческата истина. Така според Петков след време македонските институции можели да кажат, че страната ни ги е подкрепила в борбата за техни каузи, предаде БНТ.

"Основното настояване, което ние като политическа сила имаме пред българските институции, е ясно да се дефинира в продължение на договора между България и Македония, ясно да се дефинира понятието "обща история". Да се дефинира от гледна точка на науката, да се дефинира от гледна точка на истинността в развитието на взаимоотношенията ни от Средновековието до наши дни", посочи Румен Петков, председател на АБВ.

В речта си в Европарламента македонският премиер Зоран Заев, изброявайки етносите в мултиетническото македонско общество, за първи път спомена и българите, след македонци, албанци, шиптари и роми, отбеляза основателят на АБВ Георги Първанов.

"Това новото сближение е евроатлантически мотивирано. То не произлиза от осъзнатата близост и родство в миналото. Много важно е да се изяснят, да се постигне някакво съгласие по ключови въпроси, какъвто е без съмнение Илинденско-преображенското въстание", заяви Георги Първанов - президент на България 2002 - 2012 г.

Трябва да докажем, че имаме обща история с Македония и да я дефинираме, допълни още Първанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика