АБВ иска възстановяване на тролейбусния транспорт в Пловдив и местен референдум по темата

Румен Петков

ПП АВБ подкрепя Инициативния комитет за възстановяване на тролейбусния транспорт в Пловдив и ще инициира провеждането на местен референдум по темата. Това съобщиха в петък в Пловдив зам.-председателят на партията Румен Петков и градският лидер Кирил Чалъков. Техните аргументи "за" са, че това е най-икономичният, сигурен и екологичен транспорт, а разходите за 1 км пробег, цитирани от Румен Петков от доклад на Министерство на транспорта, са 2,5 пъти по-малки от автобусите на дизел. Въпреки това Пловдив е единственият от 14-те града у нас, по чийто улици някога са вървели тролейбуси, който се е отказал от този вид транспорт.

От Инициативния комитет и АБВ обявиха, че най-важно на този етап е да се запази тролейбусната мрежа, 263 км от която е надземна, а 134 км - подземна, както и седемте подстанции и 4600 електрически стълба. "Искаме да чуем думата на пловдивчани и ако те отговорят с "да" на допитването дали искат да се възстанови тролейбусния транспорт, ще се търсят най-удачните варианти за съживяването му", заяви Румен Петков.

Според него местният референдум по тази тема може да бъде организиран в рамките на 6 месеца. До дни ще бъде учреден организационен комитет, който ще събира подписи и ще внесе искане до ОбС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони