АБВ подкрепя въвеждането на религиозното образование в българските училища

Партията изготвя проектозакон за въвеждането на патриотично и религиозно образование

Искаме ли да се противопоставим на насилието, което виждаме между децата в училище? Искаме ли да защитим святата фигура на българския учител от ежедневните посегателства, на които той е поставен? Или да запазим лекарите например от агресията и посегателствата, на които те са жертва всеки ден? Искаме ли да запазим хората, които са избрали като мисия да пазят държавата, от агресията срещу тях? Ако искаме всичко това, тогава един от най-ефективните методи, пътища и средства за постигане на такива резултати е въвеждането на религиозното обучение, за да направим децата си, хората в тази държава по-добри. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков по време на Симпозиум на тема "Възпитание и морал в 21 век" , посветена на обучението по религия от 1-ви до 12 клас в контекста на новите учебни програми на МОН, организирана от КНСБ, съобщават от партията. „Поздравявам и ръководството на Министерство на образованието за енергията, която влага в това начинание“, зави още Петков.

obrazovanie-forum-1

По време на форума изказване направи и заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева. „Като човек, посветил половината от съзнателния си живот на младежката политика, аз вярвам, че младите хора са настояще, а не само бъдеще. Те са ресурс, а не проблем за нашето общество. За съжаление обаче младите хора са оставени сами в една среда, която крие много предизвикателства и резултатът от това виждаме сами – зависимости, агресия, подмяна на ценности“.

„Вярвам, че религиозното образование е както човешко и гражданско право, така също и част от възпитанието на младите хора. То е мощен инструмент за възвръщане на отдавна изгубени вече ценности“, посочи Ганчева. Тя припомни, че доброволчеството е възприемано и от световната практика като мощен инструмент за увличане на младите хора, за създаването у тях на общностни чувства и трансформиране на агресия в съзидание. Затова според нея религиозното образование в България трябва да срещне по-сериозна институционална подкрепа, а не да разчита на добри практики и желания за действие, изразени единствено на местно ниво.

Пред участниците в симпозиума Ганчева обяви, че ПП АБВ, с активната роля на АБВ-Младежи, работи по проектозакон за въвеждане на патриотично и религиозно образование и изяви готовност да покани участниците във Форума в една дискусия по проекта на АБВ в най-скоро време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика