Парламентът отхвърли предложение на АБВ за увеличение на заплатите на социалните работници с 10%

По време на второ четене за Законопроекта за държавния бюджет за 2017г. парламентът отхвърли предложението на АБВ за увеличение на заплатите на социалните работници с 10%.

Предложението предвиждаше с 10% да се увеличат възнагражденията в Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане и Главна инспекция по труда и бе аргументирано от парламентарната трибуна от народния представител Мариана Тодорова.

„Тазгодишното увеличение е предвидено да бъде 5%, ние искаме да бъде 10%. Тези 850 социални работници са обречени на мизерия и трудно могат да изпълняват задълженията си”, заяви тя. По думите й, ако трудът на тези служители продължава да бъде подценяван, няма да останат работници в системата.

„Второто предложение е да бъдат допълнително отпуснати 100 млн. лева към общините за преосмисляне и повишаване на социалните стандарти, от там и на социалните услуги”, коментира още Тодорова.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт обяви, че ще подкрепи предложението на АБВ, но то събра едва 44 гласа „За” и не залегна в бюджета за 2017 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика