АБРО: Източници със съмнителни професионални стандарти правят грозни внушения и изопачават данни

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО изразява подкрепата си към телевизионните журналисти Анна Цолова, Виктор Николаев, Антон Хекимян и телевизионния продуцент Анна Тодорова. В последните дни чрез Фейсбук профила на българския евродепутат Николай Бареков и публикации в интернет издания се прави опит за очерняне на доброто име на нашите колеги. Източници със съмнителни професионални стандарти правят грозни внушения, изопачават данни, стремят се да подведат обществото и да създадат недоверие. Като асоциация, която е сред учредителите на Фондация „Национален съвет за журналистическа етика” и един от основните защитници и поддръжници на Етичния кодекс на българските медии, АБРО подкрепя журналистите, които са несправедливо нападани и критикувани.

Разликата между етичната журналистика и манипулацията на обществото е в прилагането на професионалните етични правила. Тези правила изискват на обществото да бъде представяна само точна и проверена информация, без да се скриват или изопачават преднамерено факти; да не се подвежда обществото с манипулирани текстове; да се разграничават фактите от коментарите и предположенията; да се представят разнообразни мнения и гледни точки; взаимоотношенията между медиите и между журналистите да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция. Когато професионалните правила липсват, както е в случая, то целта е читателят да бъде заблуден и подведен.

Не веднъж сме отбелязвали, че медиите членове на АБРО са създали екипи от високо ценени журналисти, които са пример за смелост и упорство в търсенето на истината, на точната и проверена информация. Това са професионалисти с висок морал, будна съвест и критичност, които изграждат авторитета на професията. Безспорно сред тях са колегите ни Анна Цолова, Виктор Николаев, Антон Хекимян и Анна Тодорова.

АБРО подкрепя позицията на АЕЖ (Асоциацията на европейските журналисти) по повод изказванията на Николай Бареков във връзка с острото осъждане на всеки опит за оказване на натиск върху журналисти. Заплахите за сигнали до държавни институции няма да спрат прилагането на високи професионални стандарти в работа на журналистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България