Абсолвенти от музикалната академия дебютират на търновска сцена в „Цигански барон”

Музикално-драматичния театър

Двама абсолветни от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София ще дебютират на сцената на Музикално-драматичния театър /МДТ/ "Константин Кисимов" във Велико Търново в оперетата „Цигански барон” на Йохан Щраус.

Мирела Ябанджиева и Георги Гърланов са поканени за две от централните роли в премиерната постановка на храма на Мелпомена в старата столица. Мирела ще се превъплати в образа на Арсена, а колегата й Георги ще видим като Отокар. Премиерата на спектакъла ще бъде на 21 септември в голяма зала.

Младите изпълнители са възпитаници на доц. Иванка Нинова и тази година завършиха магистърска степен по класическо пеене във Вокалния факултет на НМА. Заедно със своята колежка Полина Петкова преди три месеца избраха да направят своя абсолвентски спектакъл в търновския театър. Те се дипломираха с оперетата „Царицата на чардаша” на Имре Калман, която представиха заедно със солистите, хора, оркестъра и балета на МДТ.

"Младите колеги се справят чудесно и заслужават да получат шанс за реализация в нашия театър", сподели директорът Васил Вълчев.

Мирела и Полина са от Велико Търново и до преди няколко години са участвали в изявите на хора на театъра. Те са възпитанички на музикалната паралелка при СОУ „Емилиян Станев”, а техния музикален талант е развивала Мария Касабова. Колегата им Георги Гърланов е от Стара Загора, но има шанс да стане част от музикалния състав на МДТ.

Екип от Националния музикален театър "Стефан Македонски" в София е ангажиран за оперетата „Цигански барон”. Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова, диригентската палка е поверена на Игор Богданов, а хореографията е на Катя Богданова. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова.

Постарали сме да направим класически оперетен спектакъл, а всичко на сцената да бъде красиво и пъстро, допълнено с много танци, сподели режисьорът. Благодарение на декорите и сюжета публиката ще се пренеса в края на XVIII, началото XIX век. Надяваме се да доставим истинска духовна наслада на ценителите на хубавата музика във Велико Търново, посочи още Юлия Маринова.

В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на МДТ, както и танцьорите от ансамбъл "Искра" при читалище "Искра". Ролята на Сафи е поверена на Миряна Калушкова и Доротея Доротеева, а като Чипра на сцената ще излезе Зорница Димитрова. В образа на Баринкай се превъплащават Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев. Като Коломан Жупан публиката ще види Иво Йорданов и Виктор Терзийски.

unnamed-1 unnamed

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони