Абсурди в закона спират зимния туризъм у нас

Редът за категоризация на ски пистите отблъсква инвеститорите

Абсурди в няколко законови текста, отнасящи се за категоризацията на ски пистите в България, са сериозна пречка за развитието на зимния туризъм в страната, показа проверка на “Труд”.

Последният пример за загуба, която претърпява инвеститор заради недомислията в нормативните разпоредби, е от няколко дни - 30 март.

На фейсбук страницата на ски център Ком, намиращ се в Берковския Балкан обявиха, че въпреки прекрасните условия за зимни спортове и натрупалия сняг, от Комисията за защита на потребителите наредили затваряне на съоръженията. Аргументът е, че пистата не е категоризирана.

Както “Труд” е писал в десетки свои разследвания по темата, на практика в България категоризираните писти са много малко.

Причината е в член 73 от Закона за горите. В него е записано, че промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за изграждане на ски писти. Но това означава, че за да се направи ново трасе, по което хората да карат ски или сноуборд, статутът на земята трябва да се промени от горска в урбанизирана територия. При това без смяна на собствеността.

Проблемът е, че никой инвеститор няма да тръгне да променя статут на горска територия за лифт, камо ли за ски писта и да дава десетки милиони за подобна процедура, без да получи собствеността върху въпросната територия. Причината е, че на повечето места тези горски територии са публична държавна собственост.

Отделно инвеститорът в крайна сметка ще трябва да плаща и наем за ползването на тези територии на Министерството на земеделието и горите. Така че и в най-оптимален вариант положението изглежда така – дават се милиони за промяна на статут и се правят писти, които се ползват най-много 4-5 месеца в годината, а накрая инвеститорът плаща и наем, тъй като не е собственик на земята, върху която са пистите.

Заради това недомислие развитието на зимния туризъм и на Витоша, и в Рила, и в Стара планина не може да започне, тъй като модернизацията и изграждането на нови писти е блокирано. И ще бъде така, докато не бъдат направени промени в законите, най-вече в няколко члена и алинеи от Закона за горите.

Невъзможен

е ремонтът

на лифтове

Заради чл. 54

от Закона за горите

Заради недомислията в Закона за горите в България е невъзможна и модернизацията на лифтове, която също е част от развитието на зимния туризъм.

Според член 54 от нормативния акт, ремонтът на въжените линии се случва само по съществуващите им трасета. Повечето лифтове у нас са морално остарели и трябва да се подменят изцяло. Тази подмяна обаче на практика е ново строителство. Но за да се строи в горска територия, нейното предназначение трябва да бъде променено в урбанизирано, както при пистите. А това, както се разбра от текста вляво, е невъзвръщаема инвестиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България