Абсурдна експертиза: 5 лева на квадрат за царския парк

Спорът за двореца "Врана"продължава догодина

Софийският градски съд в открито заседание разгледа най-значимото от делата за царските имоти - това за двореца „Врана”. И тук защитниците на държавата от Адвокатска къща „Савова & с-ие”претендират за собственост на имението, приходи от добиви и обезщетение за неоснователното му ползване от царската фамилия. Дворцовият комплекс се състои от сградата на двореца с площ 2013 кв. м, още над 20 постройки в парк от 992 дка.

На заседанието бе изслушана повторна съдебно-техническа експертиза.

След изслушване на първоначалните експертизи адв. Ирен Савова и екипът й увеличиха претенциите срещу Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок: обезщетение за ползване на имота над 6 млн. лв. и над 1,5 млн. лв. лихви. Съдът допусна увеличението.

Последната експертиза трябваше да отговори на 3 въпроса: каква е стойността на направените от бившите монарси подобрения, с колко се е увеличила заради тях стойността на имота и какъв е средният пазарен наем за сградите и земята през 2001-2011 г. Царските защитници заявяват, че подобренията са за 1 445 000 лв. Вещите лица почти потвърждават сметките им - според тях царят дължи само 1 млн. лв. обезщетение. Парадоксът е, че те оценяват дворцовия парк на 5 лв. на кв. м. Спорът продължава догодина. Следващото заседание е насрочено за 24 април 2017 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право