Авантюринът - начин на употреба

Минерал с искрици огън в сърцето

„Авантюрин" може да буди асоциации с приключения и авантюри, но минералът с искрици огън в сърцето не е получил името си заради това. То идва от италиански - per avventura (по случайност). Става дума за един вид венецианско стъкло, което по случайност било създадено в началото на XVII век на остров Мурано. Прочутото муранско стъкло с нишки или люспички от блестящ метал било кръстено авантюрин. И тъй като полускъпоценният камък много приличал на това стъкло, така се получило, че за първи път минерал бил кръстен на фалшификата си.

Авантюринът е кварцова скала с включения от люспести минерали (слюда, гьотит, илменит или хематит). Микроскопичните люспи са причината да виждаме в сърцевината на камъка искрящи проблясъци от отражението на светлината. Това блещукане е специален оптичен ефект на авантюрина, наречен авантюрисценция. Като представител на кварцовете химическата му формула е SiO2 и има доста голяма твърдост - 6,5-7 по Моос. Може да бъде полупрозрачен или непрозрачен и в най-различни цветове - има го в синьо, жълто, зелено, виолетово, червено, кремаво, дори в кафяво и черно.

Зеленият авантюрин е най-често срещан. Той дължи цвета си на включвания от фуксит - зелена слюдоподобна разновидност на минерала мусковит, съдържаща хром като главен оцветяващ агент. Най-често зеленият и синьо-зеленият авантюрин идва от Индия.

Когато в състава му има включвания от хематит или гьотит, цветът на авантюрина е червеникав до жълтокафяв.

Пясъчният авантюрин е най-рядката разновидност - името идва от това, че в състава на камъка проблясват златисти песъчинки.

Находища на авантюрин има в Китай, САЩ, Австрия, Австралия, Бразилия, Норвегия, Чили, Индия и др. Австрия, Русия, Танзания и др. В различните страни камъкът е наричан по различен начин. Например в Русия е бил известен като "златна искра". Други наименования на този камък са индийски жад, фуксит и др. Розовата разновидност на авантюрина се нарича белоречит. С наименованието авантюрин понякога се обозначава и разновидност на фелдшпатите - така нареченият "слънчев камък".

В древността се е смятало, че може да лекува алергии и сърдечни заболявания. Източните народи вярвали, че авантюринът оправя зрението. Но най-вече му била приписвана магическата сила да събужда любовта.

Авантюринът влияе благотворно върху цялостната енергия на тялото, премахва хроничната умора и лекува настинки. Има противовъзпалителен ефект. Стимулира обмяната на веществата, понижава нивата на холестерола и предотвратява атеросклерозата, регулира кръвното налягане и облекчава мигрената. Добре действа не само при заболявания на сърдечно-съдовата система, но и при дерматит, косопад, нервни разстройства и проблеми със зрението. Някои дори го използват за премахване на брадавици. Благоприятства за отделянето на течности, намалява отоците, улеснява изхождането при запек. Препоръчителен е още при депресия, помага за преодоляване на фобии и психични разстройства. Има благоприятно въздействие и при хранителни разстройства. Ако човек, изпаднал в емоционален шок, носи бижу с авантюрин, това може да му помогне да преодолее кризата. Има изразено положително действие при косопад.

Авантюринът е толкова мощен, че са необходими само няколко часа, за да окаже въздействие върху своя притежател. Поради прекалено силната енергия на камъкът, не се препоръчва да се носи по време на бременност.

Фокус-мокус: Различен цвят за всяка болежка

Авантюринът има общоукрепващо действие върху организма. От гледна точка на здравето, може да се използват всички разцветки на кристала. Но когато става въпрос за магическите му сили, тук вече символиката на всеки цвят е от огромно значение.

Зеленият е за комарджиите

Наричат го четирилистната детелина сред минералите. Не само заради цвета, но и заради поверието, че е камък на щастието и късмета. По тази причина заклетите комарджии носят в себе си амулет от зелен авантюрин в левия джоб. В тази връзка се смята че предпазва от уроки, зли очи, омраза и завист.

Той усилва възприятията и творческото виждане. Добър е за хора на интелектуалния труд, защото избистря ума, помага за концентрацията и премахва чувството на страх и безпомощност. Този деликатен камък подпомага личностното израстване и разширява чувствеността.

В източните култури го смятат за камък на сърдечната чакра. Зеленият авантюрин привлича любов, покровител на влюбените е и предотвратява раздялата. Препоръчва се за двойки, тъй като съхранява любовта и страстта. Носи мир и просперитет в семейството.

Може да го окачите над бебешкото креватче - ще предпази новороденото от болести и дребни неприятности.

Синият е талисман на военни и моряци

Синият авантюрин е талисман на смелчаците - военни, моряци, пътешественици. Той носи късмет в бизнеса и предотвратява рисковите ситуации. Укрепва психиката, успокоява духа и премахва негативните емоции. Подпомага самодисциплината и укрепва вътрешната сила. Отваря третото око. Той е и мощен ментален лечител, усилващ виталността и позитивния мироглед.

Черният ни свързва с космоса

Черният авантюрин е красив и мистичен камък. Твърди се, че тъкмо той е връзката ни с космоса, горните светове, но и с подсъзнанието ни. Използва се при медитация и търсенето на отговор на важни въпроси в живота. Камъкът има общоукрепващо действие върху организма, тонизира и помага при заболявания свързани костната система. Укрепва ставите и мускулите. Незаменим помощник е при терапия за подобряване на състоянието на кожата.

Червеният разпалва въображението

Червеният авантюрин се свързва с коренната чакра. Подпомага креативността, разпалва въображението и разкрива възможностите в задънени ситуации. Той усилва притока на жизнената енергия прана и помага за възстановяване на силите на физическото ни тяло.

Кафявият е за бизнесмени

Кафявият авантюрин носи късмет в бизнес делата, търговията и всички начинания, които са свързани с финанси. Този минерал е подходящ за бизнесмени, предприемачи и всички лица, чиято професия е свързана с търговия и пари. Освен това талисманът в този нюанс предпазва от завист, омраза и уроки.

Жълтият уравновесява

Жълтият авантюрин се свързва с чакрата на слънчевия сплит. Той балансира емоциите и уравновесява мъжката и женската енергии. Прави ни по-независими от мнанието на околните. Събужда разбиране и съчувствие и в най-закоравелите души. Той абсорбира вредните електромагнитните вълни.

Как да разпознаем ментето: Твърде лъскаво не е на хубаво

Твърде блестящи песъчинки и прекалено добър търговски вид, съчетан с ниска цена, може да си окаже маркер, че държите в ръката си стъкълце, а не полускъпоценен камък. (Цената на авантюрина на пазара принципно не е висока - 15-30 лв.)

Най-често става въпрос именно за авантюриново стъкло, основно в кафяв и в тъмносин нюанси. При направата на фалшивия камък към стъклото се добавят медни стърготини.

Огледайте добре камъчето и ако забележите неравномерно струпване на бляскави песъчинки на едно място и почти пълната им липса на друго, то най-вероятно сте попаднали на имитация.

Обърнете внимание и на цвета - естественият авантюрин може да бъде много светъл, но искрящите снежинки в повечето случаи са слабо забележими.

Поради липсата на прозрачност авантюринът рядко се фасетира и почти винаги се среща под формата на кабошони и заоблени мъниста. Понякога се използва за изработка на фигурки или други декоративни изделия.

Вази от авантюрин от различни епохи (от древността до по-нови времена) и с различни размери са експонирани в Ермитажа в Санкт Петербург – Русия.

Дава голям късмет на Рака, но е забранен е за Огнените знаци

Авантюринът защитава Рака, Телеца и Девата. Той дава здраве и емоционална стабилност на Рака, смекчава характера на Девата и й дава душевни сили в тежки моменти. Синият авантюрин възвисява духовно материалистите Телци. Носи прилив на енергия на представителите на водните знаци. Облагородява характера на Рибите.

Авантюринът влияе неблагоприятно върху представителите на огнените знаци. Стрелец, Овен или Лъв, използващи този скъпоценен камък, рискуват да изпитат финансови затруднения и чувство на неудовлетвореност от живота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл