Аварийни екипи стигнаха до блокирано в планинска хижа възрастно семейство

Заради лошо време възрастно семейство е блокирано в планинска хижа в района на Кюстендил близо до село Сажденик. До тях вече е проправен път от аварийните екипи, информира БНТ.

Остава в сила частичното бедствено положение в село Гърляно.

До хижата, в която се намира възрастното семейство е създаден алтернативен път, през който се преминава с високопроходима техника. По-рано днес, при тях е бил кметският наместник на село Ръждак. Те са в добро здравословно състояние, имат достатъчно вода и храна, казаха от кризисния щаб в Кюстендил. В село Гърляно все още не е отменено частичното бедствено положение.

Цяла нощ аварийните екипи са следили критичните участъци край река Бистрица в село Гърляно. Днес реката се прибра в коритото си, а всички компрометирани участъци са укрепени. Няма опасност за хората.

"Всички бяха тука - пожарната, гражданска, всички, така че помагаха, отзоваха се където ги викнат, благодарим... иначе нямаше да се спаси тази къща и нагоре", казват възрастните.

Жител на селото каза, че коритото на река Бистрица и района около нея не са били почистени, което е довело до усложнената обстановка: "Трябва нова техника да се купи от държавата и да се ремонтират нещата, коритата да са подготвени есенно време, подготовката трябва да става есента-лятото, а не когато дойде водата зимата".

Екипите и днес работеха по отстраняване на авария на водопровод в населеното място. В момента ток и вода има. Очаква се утре частичното бедствено положение да бъде отменено.

Днес следобед, валежите в област Благоевград спряха и речните нива на Струма и Места започнаха постепенно да се понижават.

Аварийните екипи в Благоевградско отводняваха цял ден пътя между селата Сатовча и Вълкосел. В момента преминаването е възможно.

През целия ден, в кризисния щаб не са постъпвали други сигнали за наводнения или бедстващи хора. Кризисния щаб в Благоевград ще остане в готовност да реагира при нужда докато не бъде напълно отменен предупредителния код за валежи в областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България