Аварирала помпа причини замърсяване на река Луда Яна

Аварирала помпа е причинила замърсяване на река Луда Яна, в която е установено наличие на мед над допустимите норми в дренираните води, съобщиха от РИОСВ-Пазарджик.

Експерти на екоинспекцията извършили незабавна проверка след сигнал за изтичане на дренажни води от водоем за богати разтвори в река Луда Яна, подаден от на кмета на село Цар Асен на 17 юли (понеделник) в 17.15 часа на спешен телефон 112. 45 минути по-късно екоинспекторите установили, че нивото на водоема за богати разтвори, стопанисван от „Еко Медет” ЕООД, е повишено до кота 230 см и е започнало дрениране на вода в реката с дебит около 10 литра в секунда заради аварирала помпа. От „Еко Медет” ЕООД веднага са предприети спешни мерки за подмяната й с резервна, която обаче също е аварирала. По тази причина експертите от РИОСВ-Пазарджик са предписани спешно да се изгради предпазен борд, за да не се допусне преливане. От екоинспекцията са уведомили за инцидента РЗИ и областния управител на Пазарджик и на 18 юли (вторник) е сформирана работна група от служители на "Панагюрска медна компания" и "Еко Медет" ЕООД за доставка и монтаж на високонапорна помпа.  Освен това вече е изграден и предпазен борд от чували с пясък за повишаване височината на приливната стена, като още на 18 юли в 13 часа помпата е пусната в действие и е започнало изпомпването на дренажните води.

Експертите на РИОСВ, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и Регионалната лаборатория към ИАОС пък извършиха нов оглед на речното корито на Луда Яна. Взети са водни проби от три точки - преди и след смесването на дренажните води, както и от река Луда Яна при село Росен. На място са измерени активна реакция pH, разтворен кислород и електропроводимост. Предстои анализ в акредитирана лаборатория. По искане на РИОСВ и по разпореждане на областния управител на Пазарджик от ВЕЦ "Черногорово" в река Луда Яна ще бъдат пренасочени допълнителни водни обеми като мярка за ограничаване на замърсяването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България