Авокадо и бадеми за по-дълготраен тен

Пиенето на достатъчно вода удължава живота на кожните клетки

Шоколадовият тен, с който се сдобиваме в разгара на летния сезон прави телата ни по-красиви и е хубав спомен от почивката, който всички искаме да запазим по-дълго. Ето някои от най-полезните съвети за любителите на слънчевия загар, чрез които ще му се радват максимално дълго.

Според дерматолозите има храни, които могат да „нахранят“ тена ни и да му помогнат да остане по-дълго. Клетките, които са причина за появата на слънчев загар се наричат меланоцити. За да могат меланоцитите да произвеждат меланин, те имат нужда от аминокиселината тирозин. Храни, богати на тирозин, са пуешко, авокадо, бадеми, белтъци, извара и сьомга. Важно е също да наблягате на жълтите зеленчуци и плодове и да пиете поне по литър и половина вода на ден. Проучванията показват, че пиенето на вода удължава живота на кожните клетки. Тоест, доброто хидратиране е предпоставка за по-дълготраен тен. Затова е добре и да хапвате плодове и зеленчуци с много вода – пъпеши, дини, краставици.

Освен че трябва да хидратирате тялото отвън, не забравяйте, че кожата има нужда и от хидратация отвън. Задължително поне веднъж дневно нанасяйте хидратиращ крем – това ще гарантира по-дългото задържане на слънчевия загар.

Когато излагате кожата на слънце, винаги слагайте слънцезащитен крем. Освен че пази кожата той създава предпоставки за дълготраен крем. Тенът, добит при защитена кожа, избледнява по-бавно. Ако кожата ви не е предпазена, най-вероятно ще се зачервите много за един ден, след това кожата ще се обели и няма да има и следа от красивия слънчев загар, който сте се надявали да придобиете.

 

Ексфолирайте кожата преди да се изложите на слънце

Избягвайте сауната и горещите душове

Масажът с утайка от кафе подхранва и освежава кожата

Доста хора, особено жени, смятат, че сауната е много добър метод за запазване на тен, а също и за подготвянето на кожата за слънчеви бани. Но това не е вярно. Също така ограничи козметичните процедури като пилинг, използването на скраб и всякакви други методи за почистване на кожата. Трябва да забравиш за известно време и кола маската, тъй като тя премахва горния слой на кожата. По този начин тенът ти значително ще изсветлее.

Твърде горещите душове дехидратират кожата и това е причина за по-бързо избледняване на тена. Затова препоръчителни са по-хладните душове, които освен за кожата, са полезни и за здравето, защото стимулират кръвообращението.

Важно е също преди да отидете на почивка да подготвите кожата си като я ексфолирате. Ексфолирането премахва мъртвите клетки от тялото и помага за равномерен слънчев загар. Не е задължително да си купувате скъпи ексфолианти. Ако не използвате такива в ежедневието, най-добре си направете домашен. Един от най-добрите варианти е този с утайка от кафе. От масажа кожата почервенява леко, заради прилива на кръв, а това влияе много добре на нейната здравина и еластичност.

 

За най-добър ефект

В солариумите използвайте специална козметика

Между посещенията трябва да има поне 48 часа

Има противоречиви мнения за солариума и неговата полезност. Ако все пак решите да го посещавате, за да запазите шоколадовия си тен или да подготвите кожата, ако още нямате такъв е добре да следвате няколко съвета.

Най-напред се консултирайте с дерматолог, ако имате повече бенки, слънчева алергия или други притеснения.

Добре е да определите първо своя тип кожа - много студия предлагат такъв тип тест. Това се прави, за да може максимално равномерно да разпределите посещенията в солариума.

Добре е между тях да има поне 48 часа. Предлага се специална козметика за солариум. Ако искате да постигнете по-бърз и траен тен, използвайте нея, а не такава, която е за излагане на слънце.

За да избегнете дехидратацията на кожата, пийте много вода. Използвайте специални очила за солариум. Ако липсват такива, поискайте, да ви се дадат, те предпазват очите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл