Австралийските власти разкриха терористичен заговор за свалянето на самолет

Австралийските власти осуетиха ислямистки терористичен заговор за сваляне на самолет, съобщи австралийският премиер Малкълм Търнбул, цитиран от Би Би Си.

Миналата нощ беше осъществена голяма контратерористична операция за осуетяване на терористичен заговор за свалянето на самолет, каза пред журналисти Търнбул. Той уточни, че при операцията в град Сидни са арестувани четирима души, но още не са им повдигнати обвинения. Разследването продължава, допълни премиерът.

Преди да бъдат предприети внезапните проверки, разузнавателните служби са получили достоверна информация от партньорски агенции за заговор, включващ "импровизирано устройство", заяви комисарят на австралийската федерална полицията Андрю Колвин.

Търнбул каза, че мерките за сигурност по австралийските летища са засилени. Той посъветва пътниците да пристигат на аерогарите по-рано - около два часа преди полета си - заради допълните мерки за сигурност и да носят минимален ръчен багаж.

Министърът на правосъдието Майкъл Кинан съобщи, че това е 13-ата сериозна заплаха, предотвратена от полицията, откакто през 2014 г. равнището на терористична заплаха в Австралия беше повишено. Пет заговора обаче са били осъществени, посочва Асошиейтед прес.

Първостепенна заплаха за Австралия остават терористите, които действат сами, но последните събития ни напомнят, че реална заплаха е и възможността повече хора да участват в сложни заговори за сложни атаки. Много важно е всички в Австралия да продължим да бъдем бдителни, каза Кинан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят