Предсрочен парламентарен вот в Австрия предстои утре

Австрийците ще си изберат нов парламент утре. Вотът в Австрия е предсрочен, а до него се стигна след пропукване в традицонната голяма коалиция консерватори и социалдемократи.

16 партии се борят за 183 места в националния парламент на Австрия. От тях шансове да влязат имат пет или шест, голямата битка е между три - консерватори, социалдемократи и антиимигрантската Партията на свободата.

„Гарантирам ще направим всичко възможно да намалим данъците, така че в семействата с нисък и среден доход да остават повече пари“, твърди външният министър и лидер на Народната партия Себастиан Курц.

„Ислямът не е част от Австрия, не искаме никаква ислямизация на родината.“, казва пък лидерът на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе.

В кампанията социалдемократите заложиха на работните места и социалната сигурност, но рискуват от старши коалиционни партньори в повечето правителства в следвоенна Австрия сега да станат трета парламентарна сила.

„Хората разбират, че това е фундаментално решение. Ако успеете да убедите по още трима души, утре вечер ще имате голямо парти във Виена.“, коментира лидерът на АСДП Кристиан Керн.

При поражение Керн казва, че ще остане в опозиция. Президентът Александер ван дер Белен, бившият лидер на зелените, който миналата година пребори за поста кандидата на крайната десница Норберт Хофер, ще номинира новия канцлер.

Президентът има право и да отхвърля министерски назначения, така че може да се намеси, ако Партията на свободата влезе в управлението и предложи радикални свои членове за кабинета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа