Австрия конфискува родния дом на Хитлер

След години спорове парламентът на Австрия прие закон, който му позволява да изземе къщата, в която е роден Адолф Хитлер през 1889 г., съобщава BBC.

Собственичката Герлинде Помър многократно е отказвала да продаде къщата в Браунау на Ин или да позволи ремонти и реставрации.

Сега г-жа Помър ще получи компенсация. Все още не е ясно обаче какво ще направи правителството с бившата къща за гости.

Властите се опитват да предотвратят мястото да е примамливо за различни неонацисти.

Решението на парламента слага край на дългосрочните кавги между правителството и г-жа Помър, която вече е пенсионерка.

В продължение на много години правителството плащаше на г-жа Помър щедър наем, за да не позволи триетажната сграда да се използва като място за неонацистки туризъм.

В миналото сградата е използвана от местна благотворителна организация като център за хора със специални нужди, но организацията е била принудена да се премести преди няколко години, защото г-жа Помър възпря необходимите ремонти.

Бъдещето на сградата е широко дискутирано, а мнението се разкъсва между това тя да бъде съборена или да се промени използването й.

Много хора, включително министърът на вътрешните работи Волфганг Соботка, искат къщата да бъде съборена. Историци, които са помолени да съветват по въпроса, казват обаче, че би било равносилно Австрия да отрече своето нацистко минало.

Няколко културни организации акцентират върху това, че сградата е част от историческото минало на града и следователно трябва да бъде защитена като културно наследство.

Хитлер е роден е стая под наем на третия етаж на сградата, която е близо до границата между Австрия и Германия, на 20 април 1889 г.

По време на нацисткото управление, къщата е превърната в олтар на Хитлер, а града е препълнен от туристи. Kогато нацистите започват да губят контрола през 1944 г., сградата е затворена.

Според местните тя все още привлича неонацисти в Браунау на Ин, въпреки усилията на местните власти да го предотвратят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа