Австрия може да се оттегли от споразумението на ЕС за разселване на мигранти

Снимка: Архив

Австрия планира да се оттегли от споразумението на ЕС за разселване на мигранти в различните страни от съюза, заявиха правителствени представители, цитирани от ДПА. Решението може да бъде одобрено от кабинета още утре. То ще е пореден удар върху усилията на ЕС да прилага единна миграционна политика.

През 2015 г. ЕС реши до септември 2017 г. да пренастани в други европейски страни 160 000 души, които бяха пристигнали в Италия и Гърция.

До момента обаче по-малко от 15 000 души са преразпределени в рамките на ЕС. Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил, който е инициатор на решението, заяви, че страната му трябва да се оттегли от споразумението за разселване с аргумента, че Австрия вече е приела пропорционално по-голям дял бежанци в сравнение с други страни от ЕС.

"Мисля, че Австрия е дала адекватен хуманитарен принос", заяви министърът социалдемократ.

В програмата на ЕС бе направено изключение за Австрия до миналата година. През 2015 г. тя прие 90 000 души в разгара на миграционната криза.

Съгласно механизма за преразпределение Австрия е задължена да приеме около 2000 бежанци от Италия и Гърция.

Говорителка на вътрешния министър Волфганг Соботка заяви, че неговата консервативна Народна партия напълно подкрепя оттегляне от споразумението.

Австрия обаче няма да може да приложи веднага очакваното решение на кабинета. То ще трябва да бъде одобрено от Европейската комисия и от Европейския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят