Австрия смекчава забрана за пушене

Снимка: Архив

Свободата на избора е жива, обяви Щрахе

Австрийската крайнодясна Партия на свободата обяви, че пълната забраната за пушене в заведения, която трябваше да влезе в сила през май догодина, ще бъде отменена, предаде АФП. Лидерът й Хайнц-Кристиан Щрахе заяви, че това е договорено на преговорите за формиране на коалиция с консервативната Народна партия (НП).

“Гордея се с постигнатото отлично решение в интерес на непушачите, пушачите и ресторантьорите. Свободата на избора е жива. Подсигурихме оцеляването на ресторантите (особено малките). Спасени са хиляди работни места”, “, заяви пушачът Щрахе, който с това изпълнява предизборно обещание.

За разлика от повечето страни в Европа в заведенията в Австрия може да се пуши при определени условия, които като цяло не се спазват, включително отделни зали за пушачи.

Отиващото си правителство на НП и социалдемократите прие през 2015 г. пълна забрана за пушене в ресторанти, барове и другаде, която трябваше да влезе в сила през май 2018 г. Новият кабинет, който Щрахе и лидерът на НП Себастиан Курц (непушач) искат да финализират преди Коледа, ще направи някои отстъпки. В зали за пушачи няма да бъдат допускани лица под 18 години, в коли пушенето ще е забранено, ако в тях има лица под 18 г., а минималната възраст за пушене се вдига от 16 на 18 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа