Австрия ще предложи разполагане на военни по външните граници на ЕС

Австрия смята за необходимо разполагането на военнослужещи за охрана на външните граници на ЕС и официално ще внесе съответното предложение по време на председателството си на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли. Това заяви австрийският министър на отбраната Марио Кунасек в интервю за германския в. "Велт ам зонтаг", част от което бяха публикувани днес, предаде ТАСС.

"От моя гледна точка, мандатът на европейската гранична служба Фронтекс трябва да се промени така, че в бъдеще да може да се задействат за защита на границите полицаи и военнослужещи. По време на председателството си на Съвета на ЕС Австрия ще настоява за това и ще внесе съответното предложение на срещата на министрите на отбраната, която ще се състои в края на август във Виена", посочва Кунасек.

По думите на австрийския министър армията трябва да оказва съдействие на граничарите в областта на логистиката и разузнаването. Той отбелязва, че на теория подобни действия могат да се извършват и на територията на африкански държави. Целта е "ефективна защита на външните граници на ЕС, борба с нелегалната миграция и с мръсния бизнес на контрабандистите", заявява Кунасек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа