Автобусите получават предимството на трамваите

Ще увеличим ефективността на обществения транспорт в големите градове, казва Светослав Иванов

Поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДП) ще намалят значително закъсненията на обществения транспорт в София и в големите градове. Предстоящите промени касаят статута на градските автобуси и тролеи, които ще получат предимството на трамваите. Новите правила ще намалят времетраенето за придвижването в градовете, ще повишат безопасността на пътниците и ще увеличатефективността на обществения транспорт, казва в мотивите към законопроекта вносителят му Станислав Иванов (ГЕРБ). Според предварителната оценка на въздействието на поправките новите правила ще доведат и до намаляване на вредните емисии. Пак като полза от даването на статут като на трамваите на градските транспортни средства се изтъква и повишаването на пътнико потока, а от там и продажбата на билети.

Освен т.нар. “бърза писта” за автобуси и тролеи, поправките в ЗДП предлагат и по-строги мерки срещу неправилното паркиране. С въвеждането им ще се сложи край на неколкодневен престой на автомобили със сложени скоби по улиците. В края на работния ден на съответната зона за почасово платено паркиране, “заскобените” коли ще бъдат премествани принудително.

Припомняме, че само преди 2 седмици в народното събрание бяха гласувани други текстове от Закона за движението по пътищата, чрез които бяха премахнати знаците, с които се обозначават камерите. Депутатите решиха още за нарушения заснети с видеокамера, за които не се отнемат контролни точки или право на управление на МПС, да се издават електронни фишове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България