Автобуси тръгват по трамвайните релси в София

Столичната община предвижда автобуси да се движат върху обособените трасета на трамваите. Пилотно това ще се случи на бул. „Константин Величков“ като нова мярка за по-чист въздух. Целта е рейсовете да не попадат в задръствания и градският транспорт да стане по-предпочитан начин за придвижване, обясни каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Платното за трамваи и автобуси ще бъде разграничено с бетонови делинеатори и ще се превърне в скоростно трасе за градски транспорт. Спирките на трамваи и рейсове ще са общи, обясни пред „Труд“ зам.-кметът на София Евгени Крусев. Новите спирки на автобусите, обаче, няма да са на голямо разстояние от старите - промяната е в рамките на няколко метра.

До началото на зимата пристигат и първите електробуси в София.

Фандъкова при проверка на строежа на нова сграда към 134-та детска градина в „Красно село“.

„През 2017 г. довършваме още две нови детски градини – в „Младост“ и „Витоша“, и започваме строителството на още 9. Строителството на две градини в район „Витоша“ и една в кв. „Кръстова вада“ вече стартира“, каза Фандъкова.

„С последователна работа и инвестиции успяхме да преодолеем недостига на места в детските градини и предучилищна възраст. В момента има чакащи само за определени детски градини, като в други има свободни места. Затова продължаваме да инвестираме в най-натоварените райони и да насочваме средства за разкриване на яслени групи“, каза още кметът.

50 сгради училища и забавачки ще бъдат ремонтирани това лято с пари от общината и по ОП „Региони в растеж“. „През 2018 и 2019 г. инвестираме образователна инфраструктура над 90 млн. лв“, каза кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България