Автомобил в облака

Огледайте се и ще се убедите, че съвременната техника става все по-умна (друг е въпросът дали хората поумняват със същата бързина). При наличието на умни телефони, умни часовници, умни компютри, умни климатици, умни хладилници и все по-умни превозни средства на човек му остава да мисли все по-малко. А с автомобил като концептуалния Peugeot Instinct изобщо няма да му се налага да товари мозъчните си клетки с решаването на банални всекидневни проблеми като поредното задръстване, избор на бърз маршрут, дефицита на места за паркиране и дори с липсата на време за спортуване.

Бъдещето е в свързаността. Може би затова при разработката студията Instinct френският автопроизводител се е свързал със Samsung, за да използва технологията за облачна интеграция Artik, която свързва в мрежа всички използвани от един човек уреди - телефон, компютър, часовник, готварска печка, отоплителна система, хладилник, уреди за фитнес... И кола, разбира се. В случая тя е Peugeot Instinct - ниско, широко, красиво и агресивно комби със срещуположно отварящи се врати като Rolls-Royce.

От връзката с умния часовник на китката на своя собственик автомобилът знае, че той е имал тежка вечер и се нуждае от почивка. По тази причина колата автоматично активира режим за автономно безпилотно движение и водачът може да се отпусне в седалката, да дремне или да види телевизионните новини на големия екран на таблото. Ако смартуочът изпрати до колата сигнал за влошени физически данни, бордовият компютър предлага на собственика да слезе и да се разходи пеш до дестинацията, за да навакса липсата на движение. Когато няма задръствания по магистралата или маршрутът минава през планински пътища, софтуерът пита шофьора дали не иска да поеме контрола, за да се наслади на управлението по прави отсечки и завои. Целият график от срещи и задачи се актуализира постоянно, за да може автомобилът да изпълнява оптимално функцията си на най-добър приятел на човека и да му пести нерви и време, като подбира точните маршрути и си намира място за паркиране.

Вътрешното оформление на Peugeot Instinct е доразвит вариант на актуалния i-Cockpit в серийните модели на Peugeot - компактен волан, малко бутони, дигитални уреди с променлива графика, големи дисплеи, сензорни повърхности. Воланът е подвижен и се прибира, когато колата се движи в автономен режим. Тогава и осветлението е в различни цветове, и седалките могат да се настроят във всякакви позиции, защото не е нужно водачът да гледа пътя. В града придвижването е само на ток, а извън населените места се включва и малкият бензинов двигател в хибридния пакет с мощност 300 конски сили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили